Šis perspėjimas buvo paskelbtas po to, kai Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) patvirtino, kad viena pacientė mirė nuo Ebolos viruso Liberijoje, kuri keliais mėnesiais buvo paskelbta įveikusia šį protrūkį. Naujų užsikrėtimo atvejų taip pat užfiksuota kaimyninėje Gvinėjoje.

Viena moteris mirė nuo Ebolos viruso Liberijos sostinėje Monrovijoje kovo 31 dieną, atvykusi iš Gvinėjos, kur naujas Ebolos viruso pliūpsnis pareikalavo aštuonių žmonių gyvybių po to, kai ten nuo kovo vidurio buvo užregistruoti devyni užsikrėtimo atvejai.

Dviem iš trijų velionės vaikų (penkerių ir dvejų metų) taip pat buvo nustatyta Ebolos infekcija.

Liberijos sveikatos apsaugos ministras Abu Bakarras Fofanah (Abu Bakaras Fofana) sekmadienį sakė naujienų agentūrai AFP, kad sienų uždarymas tarp šių trijų šalių „nėra teisingas atsakymas į esamas Ebolos grėsmes“.

„Mūsų išvados – kad viskas parengta ir kad mes nuolat stebime tiek pėsčiųjų, tiek automobiliais atvažiuojančių ir išvažiuojančių žmonių sveikatą“, – ministras sakė grįžęs po apsilankymo prie sienos su Gvinėja.

PSO ketvirtadienį paskelbė „nustačiusi epidemiologinius ryšius tarp naujų Ebolos karštinės atvejų Liberijoje ir dabartinio Ebolos protrūkio kaimyninėje Gvinėjoje, atlikusi intensyvius tyrimus ir atsekusi kontaktus“.

Liberija buvo labiausiai paveikta Ebolos karštinės epidemijos, kuri nuo 2013 metų gruodžio nusinešė 11,3 tūkst. žmonių gyvybių, daugiausiai minėtose trijose Vakarų Afrikos šalyse.