Abdullah Abdullah, kuris teigia, kad per birželio 14 dieną įvykusį balsavimą prieš jį buvo vykdomas didelio masto sukčiavimas, iš audito pasitraukė jo rinkimų kampanijos pareigūnams „pokštu“ pavadinus suklastotų balsų anuliavimo procesą.

Konfliktas tarp A.Abdullah ir jo varžovo Ashrafo Ghani galėtų vėl įžiebti etninį smurtą Afganistane, iš jo traukiantis JAV vadovaujamoms NATO pajėgoms, kurios 13 metų kovojo su Talibano sukilėliais.

Visų 8 mln. balsų auditas trečiadienį buvo sustabdytas, kai A.Abdullah stebėtojai atsisakė dalyvauti nepaisydami JAV remiamo susitarimo, pagal kurį abi šalys pažadėjo remti balsų perskaičiavimą ir gerbti jo rezultatus.

„Šiandien neprisidėsime prie šio proceso ir galbūt visai nebeprisidėsime prie šio proceso“, – sakė kandidato Abdullah Abdullah atstovas Fazelas Aqa Hussainas Sancharaki.

„Derybos su JT tęsiasi. Jei jose bus pasiektas susitarimas, mes sugrįšime. Jei ne, tai – pabaiga“, – pridūrė jis.

Abiem kandidatams skelbiant savo pergalę, kadenciją baigiantis prezidentas Hamidas Karzai padidino statymus pareiškimu, kad jo politinis įpėdinis bus prisaikdintas antradienį.

JT reiškė nuogąstavimus dėl 10-ojo dešimtmečio pilietinio karo etninio susiskaldymo atsinaujinimo, jeigu rinkimų aklavietė sukels gatvių protestus ir nestabilumą.