Pernai ši šalis pagamino 3 400 tonų opijaus, sakoma ataskaitoje, kurią paskelbė Vienoje įsikūrusi šios JT agentūros būstinė.

"Opijaus gamyba Afganistane 2002 metais buvo tokio paties masto kaip ir praėjusio dešimtmečio viduryje", - sakoma ataskaitoje. Pasak jos, viena opijaus gamybos augimo priežasčių yra nestabili "politinė ir socialinė padėtis".

TNKK teigimu, net ir be gausaus 2002 metų opijinių aguonų derliaus Afganistanas turi pakankamas šio narkotiko atsargas, kad aprūpintų pasaulio narkotikų rinką dvejų metų laikotarpiu.

Opijus yra naudojimas kitam narkotikui - heroinui gaminti.

"Tai reiškia, kad 2002 metaus neteisėtai pagamintas didelis opijaus kiekis papildys esamas atsargas, kurių net ir be šio kiekio pakaktų aprūpinti pasaulio rinkas dvejus arba trejus metus", sakoma ataskaitoje.

Opijaus gamyba jau ilgą laiką skatina sumaištį Afganistane, kuri pasiekė apogėjų 1999 ir 2000 metais, kai opijaus gamyba atitinkamai pasiekė 4 600 ir 3 300 tonų.

2001 metais, kai Talibanas uždraudė auginti opijines aguonas, šio narkotiko gamyba sumažėjo iki 185 tonų.

TNKK pranešimu, šiuo metu opijinių aguonų gamyba vėl išaugo, nors po Talibano atėjęs į valdžią prezidentas Hamidas Karzai (Hamidas Karzajus) 2002 metais išleido net du naujus dekretus, draudžiančius opijinių aguonų auginimą.

Ataskaitoje pranešama, kad dėl šalyje vyraujančių politinių neramumų šių dekretų nepavyko deramai įgyvendinti didelėje šalies dalyje.

Ši ataskaita patvirtino panašius JT Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos įstaigos duomenis, pagal kuriuos pernai Afganistane buvo pagamintos 3 422 tonos opijaus, o opijinės aguonos buvo auginamos 74 000 hektarų plote.

Šios agentūros skaičiavimais, iš vieno hektaro opijinių aguonų Afganistano ūkininkai uždirba maždaug 16 100 dolerių, o visas jų derlius vertinamas maždaug 1,2 mlrd. dolerių.