JAV gyvenusi šeima susidūrė su didžiuliais sunkumais po to, kai amerikietis chirurgas Patrickas Thiesas gavo pasiūlymą dirbti JK – Birmingamo ligoninėje. Kai dėl to buvo sutarta, vyras nusprendė į šią šalį atvykti su visa šeima: žmona Gilian, biologiniu sūnumi Philipu ir dviem įvaikintais berniukais – Benjaminu ir Edwardu.

Visa šeima anksčiau ne kartą lankėsi JK, tačiau šįkart šalies atstovybėje JAV paprašius nuolatinės vizos, tik įvaikintiems berniukams atsisakyta ją išduoti ir leista vykti už Atlanto su turistinėmis vizomis.

Tuo nemalonumai nesibaigė – atvykus į JK, Hitrou (Heathrow) oro uoste berniukai buvo sulaikyti, jų pasai konfiskuoti ir per 3 dienas liepta grįžti atgal į JAV: toks sprendimas priimtas dėl to, jog britų imigracijos pareigūnai įtarė, jog svetur gimę vaikai ketina likti šalyje ilgesniam laikui nei numatyta turistinėse jų vizose.

Šeima tučtuojau susirado teisininką, kuris padėtų išspręsti situaciją, tačiau ir jo bandymai remtis Europos žmogaus teisių konvencija, užtikrinančia teisę tėvams ir vaikams būti kartu, buvo nesėkmingi, o britų valdininkų atsakymas buvo pribloškiantis – laišku tėvai buvo informuoti, kad su vaikais galima bendrauti per atstumą, pasitelkiant elektroninį paštą ar programą „Skype“.

Kai galiausiai P. Thiesas su įvaikintais sūnumis nusprendė grįžti namo ir užsisakė lėktuvo bilietus, britų valdininkai pareiškė, jog iki skrydžių jie nespės atlikti bazinių imigracijos taisyklių patikrinimų ir grąžinti berniukams konfiskuotų pasų.

Teko keisti skrydžių datą, tai šeimai kainavo papildomus 3 tūkst. JAV dolerių. P. Thiesas taip pat buvo priverstas atsisakyti darbo Birminhamo ligoninėje, o jo sutuoktinė ir sūnus Philipas liko JK.

„Niekada nebuvau nuo savo vaikų atskirai ilgiau nei kelias dienas. Ši patirtis mane gniuždo, nežinau, ką daryti, negaliu to pakęsti“, – pasakojo G. Thies.

Jos sutuoktinis bando iš naujo vaikams gauti leidimus gyventi JK. Įstaigos jį informavo, kad atsakymo reikės laukti keletą savaičių ir teigiamo atsakymo negarantuoja.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.