Kijevui pavaldūs saugumo pajėgų kariai, ties Debalceve patekę į apsuptį, bus paleisti namo, jeigu pasiduos. Tai vienas separatistų lyderių pareiškė kanalui „Rossija 24“, praneša newsru.com.

A. Zacharčenka papasakojo, kad „buvo praktiškai apsupta iš visų pusių“, kai „DLR“ pajėgos paėmė Vuhlehirską. Interviu jis pareiškė, kad „dabar miestą jau giname“, taip pat „palaikant artilerijai“. „Paėmėme per vieną dieną praktiškai“, – pridūrė „DLR“ vadovas.

„Taip, šiandien mes užbaigėme Debalcevės apsuptį, – sakė A. Zacharčenka. – Nuo šios dienos kelias pilnai apšaudomas. Visi, kas išeidinės iš apsupties dviejų-trijų valandų laikotarpyje, pateks į mūsų artilerijos kryžminę ugnį“.

Atsakydamas į klausimą, ar Ukrainos kariai turi galimybę pasiduoti, A. Zacharčenka patikino, kad tai jau vyksta.

„Aš dar norėčiau kreiptis į visus Ukrainos kariškius. Vaikinai, mano pasiūlymas – sudėti ginklus ir išeiti. Jūs ne su tais kariaujate. Jūs turite galimybę išsaugoti gyvybes ir likti sveiki. Pasiduokite ir gyvensite. Pažadu, kad paskui jūs visi grįšite namo“, – pareiškė „DLR“ lyderis.

Anksčiau „DLR“ gynybos ministerijoje pranešė, kad ties Debalceve gali būti iki 10 tūkstančių Ukrainos karių.

Jie bandė įsitvirtinti Lozovėje ir Mažojoje Horlivkoje, tačiau separatistai jų atakas atrėmė.

„Ukrainos kariai įvykdė keletą atakų siekdami užimti vadovavimo taškus ir visiškai susigrąžinti kelio Debalcevė-Artiomivskas kontrolę. Donecko liaudies respublikos armijos daliniai atsakė ugnimi ir sėkmingai atrėmė šias atakas“, – tarnybos atstovo Eduardo Basurino žodžius cituoja TASS.

Ukrainos pusė kol kas nepatvirtino duomenų nei apie visišką apsuptį, nei apie į ją patekusių karių skaičių.

Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ organizatorius ir Ukrainos liaudies deputatas Dmitrijus Tymčukas savo „Facebook“ paskyroje rašė, kad „priešininkui nepavyko įvykdyti užduoties apsupti Debalcevę, pirmiausia dėl to, kad efektyviai veikė Ukrainos kariuomenės artilerija“.

Ukrainos nacionalinio saugumo taryboje vakar buvo patvirtinta, kad Kijevas sustiprino savo pozicijas Debalcevės rajone, o informacija apie galimą apsuptį neatitinka realybės.

Aleksandras Zacharčenka
„Rusai nuolat kažką kalba. Ten (Debalcevės rajone, red.) jau susiklostė tokia situacija, kad nebėra kam supti Ukrainos kariuomenės. Ten sutelkta tiek pajėgų, kad teroristai jau palieka kai kurias pozicijas ir ruošiasi Ukrainos kariuomenės kontrpuolimui“, – internetiniam leidiniui „Ostrov“ sakė Ukrainos nacionalinio saugumo tarybos atstovas Andrejus Lysenka.

Jo teigimu, „nerimą kelianti informacija, kad Debalcevę neva gali apsupti, neatitinka realybės“.

A. Lysenka paaiškino, kad fronto linija sureguliuota, o „tie daliniai, kurie atsikišo iš teroristų pusės, buvo tiesiog sutriuškinti, jie patyrė labai didelių nuostolių“.

E. Basurinas sausio 27 dieną pareiškė, kad per praėjusią savaitę Kijevas prarado daugiau kaip 1,1 tūkstančio karių, o liaudies respublikomis pasiskelbę separatistai – 62 žmones.
„Kontratakuojančiais veiksmais liaudies pasipriešinimo būriai privertė Ukrainos grupuotę atsitraukti į buvusias pozicijas“, – tikino E. Basurinas.

Ukrainos armija ketvirtadienį pranešė, kad Rusijos palaikomi separatistai buvo užėmę dar vieną miestą, atakuodami vyriausybės pajėgas rytinėje šalies dalyje, bet vėliau iš ten buvo išprašyti.

Kariuomenės atstovas Vladislavas Selezniovas sakė, kad separatistų pajėgos, palaikomos tankų, ketvirtadienį atakavo Vuhlehirsko miestą, o vyriausybės kariai kovėsi stengdamiesi jas nustumti atgal.

Tuo tarpu pulko „Azov“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ nurodoma, kad separatistų ataka atremta.

„ATO pajėgos atrėmė teroristų ataką Vuhlehirske. Į miestą įžengė Ukrainos Nacionalinės gvardijos batalionas, vyksta valymas“, – sakoma pranešime.

Šio miesto praradimas dar labiau apsunkintų vyriausybės pajėgų pastangas išlaikyti Debalcevės miestelį, geležinkelių susikirtimo tašką tarp dviejų separatistų kontroliuojamų Donecko ir Luhansko miestų.

Susirėmimai dėl Debalcevės prasidėjo šį mėnesį, po kelių gana ramių savaičių. Pasak V.Selezniovo, separatistai naktį apšaudė geležinkelio stotį iš sistemų „Grad“, o iš ryto puolė ir Vuhlehirską.

Po pietų gauta informacija, kad teroristų tankams ir pėstininkams pavyko įeiti į Vuhlehirską iš Horlivkos pusės.

Pulko „Azov“ paskyroje sakoma, kad „artilerijos ir raketų ugnimi buvo smogta rusiškų teroristų padaliniams, kurie po to pasitraukė“ iš Vuhlehirsko.

Per naujausius susirėmimus žuvo 12 žmonių, iš jų septyni civiliai

Ukrainos rytuose 12 žmonių, tarp jų septyni civiliai, žuvo per pastarąją parą, tęsiantis vyriausybės pajėgų susirėmimams su prorusiškais separatistais, penktadienį pranešė pareigūnai.

Pagrindinės separatistų tvirtovės Donecko administracija nurodė, kad dar 23 žmonės buvo sužeisti per artilerijos ir raketų smūgius Donecko provincijoje. Tuo tarpu Kijevo kariškiai informavo, kad 23 vyriausybės pajėgų kariai buvo sužeisti per naujausius susirėmimus jau ilgiau negu devynis mėnesius besitęsiančiame konflikte, nusinešusiame apie 5,1 tūkst. žmonių gyvybių.

Naujausių susirėmimų pagrindinis epicentras buvo vyriausybės pajėgų ginamas Debalcevės miestas, kuris yra strategiškai svarbus geležinkelių mazgas tarp Donecko ir antrojo didžiausio separatistų kontroliuojamo miesto Luhansko.

Kijevui pavaldžios Donecko administracijos Vidaus reikalų ministerijos pajėgų vadovas sakė, kad vyriausybės pajėgos penktadienio rytą tebekontroliavo Debalcevę, prieš įsiplieskiant šiam konfliktui turėjusį apie 25 tūkst. gyventojų.

Tuo tarpu vienas iš Donecko separatistų lyderių Andrejus Purginas sakė Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“, kad Ukrainos pajėgos yra „apsuptos“ ir nebegali gauti atsargų arba išsiųsti savo sužeistųjų į regiono ligoninė.

A.Purginas taip pat pasiūlė atverti „humanitarinį koridorių“ Ukrainos kariams, kurie sutiktų sudėti ginklus.