Rusija artimiausiomis savaitėmis gali atnaujinti aktyvius karinius veiksmus Donbase. „Šiuo metu prie Ukrainos ir Rusijos sienos sutelktos didelės pajėgos. Remiantis turimais duomenimis, ir tai jau ne paslaptis, galima teigti, kad artimiausiomis savaitėmis teks susidurti su realia plataus masto karinės operacijos rizika. Ji, kaip teigia V. Putinas, turi sklandžiai įvykti iki gegužės 9 dienos, ir visiems parodyti Rusijos armijos galią“, – per interviu „Novoje vremia“ pareiškė Ukrainos Aukščiausiosios Rados vicepirmininkas A. Parubijus.

Dėl galimos grėsmės išauga būtinybė iš Vakarų gauti ginklų. „Ten mūsų vaikinai deda galvas už visą civilizuotą pasaulį. Mes neprašome, kad jūsų vaikinai važiuotų pas mus mirti. Bet duokite mums ginklų. Kad mes žinotume, ar mes vieni, ar kartu su pasauliu. Atstovaujame visam pasauliui. Ir mums reikia žinoti, ar tas pasaulis tai supranta“, – pridūrė A. Parubijus.

Be to, Ukrainos parlamento vicepirmininkas pažymėjo, kad ginklų reikia jau dabar, o ne tada, kai „separatistai puls Mariupolį“. „Sakau: bičiuliai, vėliau sakysite – tada, kai pasieks Charkovą, o tada Kijevą. Mums ginklų reikia jau šiandien. Jeigu prasidės plataus masto puolimas, reikės techninių priemonių, kitaip negalėsime jai sutrukdyti“, – kalbėjo A. Parubijus.

A. Parubijus taip pat pažymėjo, kad pagrindinės Europos Sąjungos valstybės narės turi labai didelę įtaką JAV pozicijai dėl pagalbos ginklais, nors, kai Ukraina pasirašė sutartį dėl nebranduolinio statuso, garantijų suteikė Vašingtonas. Tokiu atveju, anot A. Parubijaus, „jeigu Vašingtonas save laiko lyderiu, jis privalo jausti ir suvokti, kad lyderystė – ne tik statusas, bet ir atsakomybė ir gebėjimas priimti sprendimus“.

Ukrainos parlamento vicepirmininkas netiki, kad su V. Putinu galima susitarti. „Yra du būdai, kaip galima sustabdyti V. Putiną. Pirmasis –ekonominėmis sankcijomis sugriauti jo pastatytą imperiją. Antrasis – gerai ginkluoti Ukrainos batalionai, kurie sugebėtų sustabdyti Rusijos karius“, – mano A. Parubijus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1482)