A.Merkel nestebės šeštadienį Raudonojoje aikštėje vyksiančio karinio parado per Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje 70-mečio minėjimą. Šio renginio vengia dauguma Vakarų pasaulio lyderių dėl Rusijos vaidmens konflikte Ukrainoje.

Tačiau Vokietijos kanclerė dalyvaus sekmadienio renginiuose pergalei prieš nacių Vokietiją pažymėti; taip pat rengiama jos spaudos konferencija kartu su V.Putinu, sakė Kremliaus užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas.

„Žinoma, padėtis Ukrainoje bus tarp pagrindinių temų derybose su Vokietijos kanclere“, – sakė žurnalistams J. Ušakovas, pridurdamas, kad abu lyderiai nori, jog smurtas liautųsi.

Karinį paradą stebės 37 šalių lyderiai; numatytos V.Putino derybos su daugeliu iš jų, tarp kurių bus ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, Indijos prezidentas Pranabas Mukherjee, Egipto prezidentas Abdelis Fattah al-Sisi, Kubos lyderis Raulis Castro.

Prancūzija į Maskvą ketino nesiųsti jokio aukšto rango pareigūno, bet trečiadienį užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas sakė vyksiąs į Maskvą padėti vainiko, bet karinio parado nestebėsiąs.

„Juk tai istorija, Rusija per karą prarado dešimtis milijonų gyvybių, mes negalime pakeisti istorijos“, – sakė jis radijui „Europe 1“.

„Mums teko svarbus vaidmuo rasti sprendimą Ukrainoje. Mes kalbamės su rusais šiuo klausimu, juk negalima kalbėtis vieną dieną, o kitą nebesikalbėti“, – pridūrė L. Fabiusas.