„Trečioji šalis valstybė neturės tokių pačių ar net didesnių teisių nei valstybė narė. Tai gali atrodyti akivaizdu, bet turiu tai pasakyti, nes kai kurie asmenys Jungtinėje Karalystėje atrodo turi iliuzijų šiuo klausimu“, - Vokietijos parlamentui sakė A. Merkel.

Šeštadienį Briuselyje vyks specialus ES viršūnių susitikimas „Brexit“ klausimais. Kitų 27 ES valstybių narių lyderiai be JK šeštadienį formaliai pritars nurodymams vyriausiajam derybininkui Micheliui Barnier, nors derybos neprasidės iki birželio.

Pastarosiomis dienomis Briuselis sugriežtino savo poziciją „Brexit“ klausimu ir pateikė naujų reikalavimų finansinių paslaugų, įstatymų ir migracijos srityse, kuriuos JK privalo nustatyti prieš nutraukiant 44 metus trukusią narystę.

Naujas derybų gairių juodraštis, dėl kurio pirmadienį susitarė M. Barnier ir Europos diplomatai, liudija apie ilgus sudėtingų derybų mėnesius.

Politikai siūlo, kad kitų 27 ES valstybių narių lyderiai siektų, jog JK prisidėtų prie bloko išlaidų bent metus po išstojimo 2019 metais - ilgiau, nei buvo siūlyta anksčiau. Jie taip pat tvirtina, kad JK finansų pramonė nebūtinai bus susieta bet kokiu ateities prekybos susitarimu su ES, bet šalis privalo laikytis bloko taisyklių, jei nori lengvos prieigos prie ES rinkų.

Iš JK taip pat bus reikalaujama penkerius metus JK gyvenantiems ES piliečiams suteikti leidimą nuolatiniam gyvenimui šalyje.