Kaip rodo išėjusių rinkėjų apklausos, net 12,9 proc. rinkėjų balsavo už antiimigracinę „Alternatyvą Vokietijai" (AfD), kuri pateks į dar vieną regioninį parlamentą: jau dešimtą iš šešiolikos.

Iki nacionalinių rinkimų likus tik metams, rezultatai Berlyne turėtų padidinti spaudimą A. Merkel ir pagilinti nesitarimus su Krikščionių socialine sąjunga (CSU)iš Bavarijos.

CSU Bavarijos finansų ministras Markusas Soederis gana greitai rezultatus pavadino antruoju žadintuvo skambučiu per dvi savaites.

„Ilgalaikis ir didžiulis tradicinių rinkėjų pasitikėjimo praradimas grasina konservatyviam blokui", - sakė jis dienraščiui „Bild", pridurdamas, kad nacionalinio lygmens A. Merkel vaivorykštės koalicija privalo atsikovoti paramą pakeisdama imigracijos politikos kursą.

A. Merkel krikščionys demokratai prieš dvi savaites patyrė smūgį rytinėje Maklenburgo-Pomeranijos žemėje ir paskatino CSU kalbas apie griežtesnės migracijos politikos poreikį.

Iš esmės CSU nori nustatyti maksimalią 200 tūkst. pabėgėlių ribą per metus, tačiau A. Merkel su tuo nesutinka.

A. Merkel CDU generalinis sekretorius Peteris Tauberis dėl pralaimėjimo Berlyne iš dalies apkaltino partnerius Bavarijoje.

Transliuotojo ZDF apklausa rodo, kad A. Merkel krikščionys demokratai galėjo surinkti 18 proc. balsų, nors praėjusiuose rinkimuose 2011 m. turėjo 23,3 proc.

Socialdemokratai (SPD) irgi prarado paramą. Jų rezultatas krito nuo 28,3 proc. iki 22,4 proc., tačiau socialdemokratai išlieka didžiausia partija ir veikiausiai atsikratys krikdemų koalicijoje.

Abiejų didžiausių Vokietijos partijų pasitikėjimo praradimai demonstruoja šalies politinės sistemos fragmentaciją.

SPD nacionaliniu lygmeniu yra mažesnysis koalicijos partneris, bet Berlyne jie gali suformuoti koaliciją su Žaliaisiais ir radikaliais kairiaisiais.

Žalieji Berlyne laimėjo 15,9 proc., kai 2011 m. už juos balsavo 1,7 proc. daugiau rinkėjų. Kairioji partija savo rezultatą pagerino 4 proc. iki 15,7 proc.

2013 m. įkurta prieš eurą nukreiptos AfD laimėjimas šiuose rinkimuose didžiausias. Pastaraisiais metais ši partija žaidė su žmonių baimėmis dėl maždaug vieno milijono migrantų integracijos Vokietijoje.

„Nuo nulio iki dvigubų skaičių, Berlynui tai išties unikalu. Didžioji koalicija buvo nušluota. Nors ne nacionaliniu lygmeniu, bet tai nutiks kitais metais", - sakė AfD kandidatas Georgas Pazderskis.

Komentatoriai teigia, kad Berlyno žemės rezultatai signalizuoja, jog partija kitais metais planuoja įžengti į žemuosius parlamento rūmus.

„Su rezultatais iš Berlyno AfD konsolidavo savo poziciją ir pademonstravo, jog gali kreiptis į rinkėjus, nepaisant žemių sienų. Dabar ji bus atstovaujama dideliame mieste, rytinėse žemėse ir tokiose pasiturinčiose vakarinėse žemėse kaip Badene-Viurtemberge", - sakė politologas iš Kelno universiteto Thomas Jaegeris.