„Jungtinei Karalystei reikės greit paaiškinti, kokių ji ateityje nori savo ryšių su Europos Sąjunga“, – vėlai pirmadienį, per priėmimą diplomatams, sakė A. Merkel.

Ji kalbėjo vos kelios valandos po to, kai paaiškėjo, kad T. May vadovaus Britanijai šiai derantis dėl išstojimo iš ES. Ministro pirmininko pareigas T. May perima iš kovos pasitraukus jos paskutinei varžovei.

A. Merkel pakartojo, kad po praėjusį mėnesį įvykusio ir šoką sukėlusio referendumo už pasitraukimą iš Bendrijos dabar Londonas turi oficialiai inicijuoti 50-ąjį ES sutarties straipsnį.

Tik tada galės prasidėti derybos dėl būsimų Britanijos ir ES santykių, pridūrė Vokietijos kanclerė.

A. Merkel pabrėžė, kad Britanija liks svarbi Vokietijos – didžiausios Europos ekonomikos – partnerė, bet taip pat akcentavo, kad jos prieiga prie ES bendrosios rinkos priklauso nuo pagarbos pagrindiniams principams, tarp kurių yra ES piliečių judėjimo laisvė.

T. May yra sakiusi, kad į bet kokį susitarimą dėl Britanijos prieigos prie ES bendrosios rinkos reikės įtraukti imigracijos kontrolę.

A. Merkel dar kartą išreiškė apgailestavimą dėl to, kad britai nusprendė atsukti nugarą ES.

„Tai kartus įvykių posūkis“, – pripažino ji.

„Vis dėlto esu tvirtai įsitikinusi, jog Europos Sąjunga yra pakankamai tvirta, kad išgyventų šį posūkį“, – pridūrė A. Merkel.