Dėl Libijoje tvyrančios sumaišties, kuria naudojasi žmonių kontrabandininkai po 2011 metų, kai buvo nuverstas Libijos diktatorius Muamaras Kadhafis, Libija tapo pagrindiniais vartais afrikiečiams, nepaisantiems pavojingos kelionės per Viduržemio jūrą į Europą.

A.Merkel, kurios rugsėjį laukia rinkimai, jaučia spaudimą, kad į Vokietiją atvykstančių prieglobsčio prašytojų mažėtų. Nuo 2015 metų šalis sulaukė daugiau nei 1 milijono migrantų.

Jos vyriausybė ragina Šiaurės Afrikos valstybes sustiprinti pasienio kontrolę ir pagreitinti migrantų, kurių prieglobsčio prašymai atmesti, sugrąžinimą.

A.Merkel ketvirtadienį turėtų susitikti su Egipto prezidentu Abdelu Fattahu al Sisiu, o vėliau su Egipto koptų popiežiumi Teodoru II ir sunitų islamo įstaigos „al Azhar“ universiteto Kaire vadovu šeichu Ahmedu al Tayebu.

Penktadienį kanclerė išvyks į Tunisą, kur susitiks su šalies prezidentu Beji Caidu Essebsi.

A.Merkel „susipažins su koptų krikščionių padėtimi“ ir „kalbėsis (su A.Tayebu) apie toleranciją bei taikų religijų sambūvį“, nurodė kanclerės atstovas Steffenas Seibertas savo „Twitter“ paskyroje.

A.Merkel kelionėje lydi verslininkų delegacija. Investicijos yra labai reikalingos abiems šalims, kurios bando išjudinti vangią ekonomiką, grumiasi su dideliu nedarbu, ypač jaunimo, ir džihadistų atakomis.

„Kanclerė su Sisi kalbėsis apie ekonominį bendradarbiavimą ir Vokietijos kompanijų galimybes, taip pat aptars kitus klausimus“, – sakė S.Seibert.

Daugiausia dėmesio vizito Egipte ir Tunise metu bus skirta jų kaimynei Libijai – įstatymų beveik nevaržomai valstybei, kuri turi akytą dykumos sieną su Alžyru, Nigeriu, Čadu ir Sudanu.

„Nestabilizavę politinės padėties Libijoje, negalėsime sustabdyti žmonių kontrabandininkų, kurie plukdo iš Libijos pabėgėlius ir yra atsakingi už didžiausią dalį jų atvykstančių į Italiją“, – sakė A.Merkel savo naujausioje tinklalaidėje.

Ši kelionė – didesnės A.Merkel diplomatinės programos dalis. Pernai kanclerė apsilankė Malyje, Nigeryje ir Etiopijoje. Praėjusią savaitę ji dar ketino vykti į Alžyrą, tačiau vizitas buvo atšauktas dėl prezidento Abdelazizo Bouteflikos ligos.