„Minsko autokratas, kuris seniai vadinamas „paskutiniuoju Europos diktatoriumi“, palaipsniui grįžta į įvykių sūkurį. Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka, sudarydamas sąlygas paliauboms Ukrainoje, tapo vienu iš pagrindinių pašalinių laimėtojų, gavusių naudos iš susitarimų.

Straipsnio autorius teigia, kad šis rezultatas gali nutraukti diplomatinę izoliaciją, kurioje jo šalis yra jau ketverius pastaruosius metus.

„Žmogus, esantis valdžioje, kuklinasi. Jis neigia pranešimus apie tai, kad atliko „tarpininko“ vaidmenį Ukrainos krizėje, teikdamas pirmenybę priimančios šalies vadovo vaidmeniui. Derybų dalyviams jis suteikė naują prabangų viešbutį. Ten rugpjūčio 28 dieną buvo padėtas pamatas paliaubų sutarčiai.

„Neverta manęs suprasti kaip taikdario. Aš paprasčiausia padariau tai, ko manęs prašė kiti prezidentai. Aš esu paprastas žmogus, aš turiu savų asmeninių motyvų – myliu vaikus ir negaliu kęsti, kai jie verkia“, – prisipažino A. Lukašenka.

Tačiau nuo tos akimirkos, kai 2010 metais buvo sufalsifikuoti rinkimai, jis be gailesčio slopino opoziciją, dėl ko jam ir dar 243 Baltarusijos vadovams buvo uždrausta lankytis Vakarų šalyse. 32 nacionalinėms įmonėms uždrausta megzti komercinius ryšius su ES ir JAV.

Visos Ukrainos krizės metu šis aštrus politikas virtuoziškai naudojosi pamėgtu diplomatiniu manevru – jis laviravo tarp ES ir Rusijos.

Būdamas autokratu, jis įspėjo savo šalies gyventojus apie Ukrainos Maidano grėsmes ir pusbalsiu kritikavo Kremlių. Krymo aneksija ir Donbaso separatistų palaikymas išgąsdino Baltarusiją, kurioje 8 procentai gyventojų, gyvenančių šalies rytuose, afišuoja savo rusišką kilmę.

A. Lukašenka stengiasi pagerinti savo įvaizdį Vakaruose tikėdamasis, kad bus atšauktos sankcijos.

„Mes su jais daug derėjomės ir nusprendėme išeiti iš aklavietės“, – pareiškė užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus.

Baltarusija taip pat tikisi pasinaudoti Vakarų investicijomis bei Rusijai skirtų maisto prekių eksportu. Vakarų atsako ilgai laukti nereikėjo.

Rugsėjo viduryje Minske su vizitu lankėsi amerikiečių delegacija, kurioje taip pat buvo ir Valstybės departamento bei Pentagono atstovų. Vizito tikslas – apsvarstyti dvišalio bendradarbiavimo galimybes tose srityse, kurios domina abi puses.

„Le Figaro“ daro išvadą, kad šiame pokerio lošime Vašingtonas, kaip ir Briuselis, susigundė perspektyva sužaisti baltarusiška korta prieš didįjį kaimyną Maskvoje.