„Šalyje reikia įvesti idealią tvarką. Kai kas sako: aš buvau atėjęs į aikštę ir dar eisiu. Žmogui negalima uždrausti vaikščioti į aikštę. Imkitės šio darbo, nes šis darbas užmestas Minske, srityse ir dideliuose miestuose. Miestuose paskirkite aikštę, į kurią atėję žmonės galėtų išsakyti savo nuomonę. Tam vadovaus valdžios vertikalės“, – sakė A.Lukašenka ketvirtadienį pasitarime svarbiais šalies plėtros klausimais.

„Мes turime išmokti kalbėti su žmonėmis, – pabrėžė prezidentas. – Mes nesame prieš demonstracijas“.

„Žmonėms reikia skirti vietą, kurioje jie galėtų išsakyti savo nuomones, kaip yra išsivysčiusiose Vakarų šalyse. Tegul ten eina ir reiškia savo asmeninę nuomonę. O jeigu jie ten pakvietė viršininką, vadinasi, jis turi ten būti. Ir neduok, Dieve, jeigu kas nors įžeis tą viršininką. Tokius įžeidinėjimus turi registruoti milicija ir imtis griežtų priemonių“.

A.Lukašenka taip pat pareikalavo užtikrinti, kad pažeidėjai būtų griežtai baudžiami.

„Slopinti (reikia) bet kokius bandymus. Tai neliečia žmonių, kurie nori atkreipti į save dėmesį ir kurių gyvenimo padėtis sunki. Bet provokatorius mums reikia išrankioti kaip razinas iš bandelės. Ir atsakyti jie turi pagal įstatymą“, – pareiškė Baltarusijos lyderis.

„Baltarusijoje Maidano nebus. Tam nėra net jokių prielaidų. Bet visada reikia iš anksto numatyti vieną ar kitą problemą“, – pareiškė jis.

Nuo 2012 metų prezidento rinkimų neregėto masto protestus Baltarusijoje išprovokavo prezidento įsakas „Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“. A.Lukašenka įvedė 20 atlyginimo bazinių dydžių (apie 224 eurų) metinį mokestį Baltarusijos piliečiams, šalyje nuolat gyvenantiems užsienio piliečiams, neturintiems pilietybės asmenims, kurie per metus dirbo mažiau kaip 183 kalendorines dienas.

Nesumokėjus šios sumos numatyta 2-4 atlyginimų bazinių dydžių bauda arba administracinis areštas ir viešieji darbai.

Šiuo metu Baltarusijos bazinis atlyginimo dydis yra 23 Baltarusijos rubliai (apie 11 eurų).

Minėtas mokestis turėjo būti sumokėtas iki 2017 metų vasario 20 dienos, bet Mokesčių ir rinkliavų ministerija nurodė, kad iki vasario 7-ios „veltėdžių mokestį“ buvo sumokėjęs tik kas dešimtas tai turintis padaryti asmuo.

Ketvirtadienį A. Lukašenka sušvelnino savo poziciją minėtos priemonės atžvilgiu ir pareiškė nurodęs vyriausybei dar metus nereikalauti šio mokesčio iš gyventojų. Vis dėlto prezidentas pabrėžė, kad šio mokesčio jis neatšauks.