„Vyriausybė teikia Aukščiausiajai Radai įstatymą dėl Ukrainos neblokinio statuso panaikinimo ir Ukrainos narystei NATO atvėrimo“, – A.Jaceniukas sakė ministrų kabineto posėdyje.

Premjeras pridūrė, kad „pagrindinis ir vienintelis tikslas Ukrainos išorės politikoje – įgyti narystę Europos Sąjungoje“, sakoma vyriausybės spaudos tarnybos pranešime.

„Šis įstatymas draudžia Ukrainos valstybei priimti sprendimus dėl narystės kokiose nors kitose ekonominėse, politinėse arba karinėse sąjungose, kurios prieštarauja pagrindiniam Ukrainos tikslui – narystei Europos Sąjungoje“, – pabrėžė A.Jaceniukas.

Pasak jo, priėmus siūlomą įstatymą, Ukrainai būtų užkirstas kelias prisijungti prie Rusijos vadovaujamos Muitų sąjungos ir kuriamos Eurazijos Sąjungos, taip pat prie kitų Maskvos inicijuojamų blokų, kurie „iš esmės yra ne kas kita, kaip Sovietų Sąjunga Rusijos Federacijos vardu“.

A.Jaceniukas kreipėsi į Ukrainos prezidentą Petro Porošenką, prašydamas suteikti vyriausybės siūlomam įstatymo projektui prioritetinį statusą ir įpareigoti parlamentą nedelsiant jį apsvarstyti.

NATO „gerbs“ Ukrainos norą tapti Aljanso nare

Ukrainos premjerui Arsenijui Jaceniukui pareiškus, kad šalis vėl mėgins tapti NATO nare, Aljanso generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas teigė, kad gerbs tokį jos norą, praneša agentūra „Reuters“.

„Mes visiškai gerbsime Ukrainos sprendimą atsisakyti neutralumo, taip pat jos norą tapti NATO nare“, – sakė A. F. Rasmussenas penktadienį Briuselyje. Nes Aljansas esą laikosi principo, kad kiekviena šalis turi teisę dėl to apsispręsti be įsikišimo iš išorės. Ir mes tikinės, kad šio principo paisys ir kitos valstybės, pridūrė jis, turėdamas omenyje Rusiją.

A. F. Rasmussenas primygtinai paragino Maskvą toliau nekurstyti konflikto Ukrainoje. „Mes raginame Rusiją sustabdyti nelegalius savo veiksmus, nutraukti paramą ginkluotiems separatistams ir imtis skubių ir įtikinamų žingsnių šiai rimtai krizei deeskaluoti“, – kalbėjo jis po skubiai sušaukto NATO Tarybos posėdžio.