Tai naujausias kurortas, kuriame „dačų“ ieško Rusijos oligarchai, įskaitant ir prezidentą Vladimirą Putiną. Be to, jame yra gėjų barų (nepaisant prezidento V. Putino). Ir kazokų. Beje, nebūtinai gėjų baruose.

1. Bet kas, kas gali sau leisti, turi čia „dačą“

Liūdnai pagarsėjęs Rusijos lyderis, kuris žemėlapyje įtvirtinto šį Rusijos Rivjera vadinamą miestą, nebuvo kuklumo įsikūnijimas, kaip būtų galima tikėtis.

Komunistų diktatorius Josifas Stalinas išgarsino Sočį, kai praėjusio amžiaus 4-ajame dešimtmetyje pasistatė jame vasarnamį, rusiškai vadinamą „dača“.

Nuo to karto šis miestas tapo atostogų vieta visoms Rusijos politikų kartoms – baigiant V. Putinu, kuris Sočyje turi du vasarnamius. Vasarnamių Sočyje paklausa vis labiau auga ir tarp Rusijos turtuolių, vadinamų oligarchais, kurie žlugus Sovietų Sąjungai, tarpusavyje pasidalijo didžiąją dalį Rusijos ekonomikos.

Šio kurorto populiarumas tarp įtakingų ir turtingų žmonių kritikuojamas dėl to, kad tapo neprieinamas eiliniams rusams, kurie plūsdavo čia atostogauti nuo 6-ojo dešimtmečio.

Sočyje galima aplankyti J. Stalino vasarnamį, padėjusį išpopuliarėti šiam miestui. Jame galima išvysti ir vaškinę „plieninio žmogaus“ su pypke rankoje figūrą.

2. Sočio olimpinės žaidynės iš tikrųjų vyksta ne Sočyje

Sočio olimpiada vyksta ne pačiame Sočyje, kurį sudaro 32 kvadratinių kilometrų ploto rajonas, vadinamas Centralnyij.

Atletai varžysis Adleryje – Didžiojo Sočio rajone, esančiame tiesiai į šiaurę nuo atsiskyrusios Gruzijos teritorijos – Abchazijos. Palei pakrantę į pietus nuo Sočio stūkso Centrinis olimpinis stadionas, kur vyks čiuožimo varžybos, įskaitant ledo ritulį, akmenslydį ir dailųjį čiuožimą.

Lauke vykstančios varžybos, pavyzdžiui, slidinėjimas ir ledrogių sportas, vyks kurortiniame Krasnaja Polianos rajone, maždaug už 50 km Vakarų Kaukazo kalnuose.

3. Restoranuose ir baruose bus nerūkoma

Rusijoje žiebtuvėlis visuomet būna kažkur netoliese. Spalio mėnesį nutiko laimingas atsitiktinumas, kai vienas vyras iš savo kišenės išsitraukė žiebtuvėlį ir greitai iš naujo uždegė Olimpinę ugnį, kurią buvo užpūtęs vėjas.

Tačiau Sočio Olimpiada įsipareigojo tapti renginiu be rūkymo. Tai jau 12-osios olimpinės žaidynės, uždraudusios cigarečių dūmus.

Tai bus tikras išbandymas šaliai, kurioje rūkymas dar itin paplitęs. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 2012 metais beveik 60 proc. suaugusių vyrų ir 40 proc. visų suaugusių Rusijos gyventojų prisipažino reguliariai rūkę.

Rūkyti ir prekiauti cigaretėmis uždrausta visose olimpinių renginių vietose, išskyrus specialiai pažymėtas rūkymo vietas.

Rūkyti taip pat draudžiama olimpinio parko baruose ir restoranuose.

Rusija rūkyti viešose vietose, įskaitant oro uostus ir geležinkelių stotis, uždraudė praėjusių metų birželį, o šių metų birželį praplės šį draudimą kavinėms, barams ir restoranams.

Šalis taip pat nustatys minimalią kainą už rūkalus, kad nors kiek sumažintų su rūkymu susijusių mirčių skaičių. 2012 metais nuo rūkymo mirė maždaug 400 tūkst. žmonių.

4. Sočyje yra gėjų barų

Mero Anatolijaus Pachomovo teigimu, Sočyje nėra gėjų. Tačiau gėjų barų yra. Bent jau vienas iš jų, išsdrįsęs viešintis.

Sočyje įsikūręs „Cabaret Mayak“ laukia tiek tradicinės, tiek homoseksualios orientacijos klientų, o vidurnaktį jame vyksta kabareto dainininkų transvestitų pasirodymai.

Nors homoseksualūs ryšiai iki 1993 metų Rusijoje buvo laikomi federaliniu nusikaltimu, Sočis sovietų laikais dėl atpalaiduojančios paplūdimio atmosferos ir didelio atstumo nuo geležinės uždangos būdavo gėjų centras.

Liepos mėnesį V. Putinas pasirašė įstatymą, draudžiantį „homoseksualumo propagandą“ ir kriminalizuojantį informacijos apie „netradicinius seksualinius ryšius“ sklaidą tarp nepilnamečių.

Nuo to karto jis šiek tiek sušvelnino savo toną, teigdamas, kad homoseksualūs žmonės yra laukiami 2014 metų Olimpinėse žaidynėse, tačiau sausio 17 dieną kalbėdamas su Olimpiados savanoriais pareiškė, kad jie turėtų „palikti vaikus ramybėje“.

5. Sočyje buvo treniruojamos pirmosios į kosmosą skridusios Rusijos beždžionės

Vaizdas, kaip kosmonauto kostiumu vilkinti beždžionė pilotuoja erdvėlaivį, tapo 7-ojo dešimtmečio Šaltojo karo kosminių varžybų simboliu, įsitvirtinusiu kolektyvinėje atmintyje.

Kas pirmavo Rusijoje plėtojant beždžionių valdomas kosmoso technologijas? Žinoma, Sočis.

Pirmosios Rusijos kosmoso beždžionės – Abrek ir Bion – būtent Sočyje buvo ruošiamos septynių dienų misijai, įvykusiai 1983 metų gruodį. Beždžionių priežiūros centras, kuriame buvo treniruojami šie gyvūnai, išlikęs iki šių dienų ir yra atviras lankytojams.

6. Gatvėse patruliuoja kazokai

Kazokai dėl aukštų ėriuko vilnos kepurių, puošnių paltų ir energingų šokio judesių tapo Rusijos įvaizdžio dalimi. Prie to prisidėjo ir tokie rusų literatūros klasikai kaip Levas Tolstojus ir Aleksandras Puškinas.

Kadaisę baimę kėlę raiteliai, saugoję Rusijos carus, dabar kartu su policija patruliuoja Sočio gatvėse.

Tačiau Rusiją ir kazokus sieja marga istorija. Šimtmečiais buvę Rusijos sąjungininkais, šie rytų slavų žmonės dėl pasipriešinimo Raudonajai armijai smarkiai nukentėjo nuo komunistų.

Tačiau žlugus Sovietų Sąjungai, kazokai Rusijoje pamažu susigrąžino savo šlovę.

Prisimindamas XIX amžiaus vidurio Kaukazo karą, kai kazokai saugojo pasienį, dabartinis Sočio Krasnodaro regiono gubernatorius Aleksandras Tkačiovas nusamdė tūkstantį kailiais apsirėdžiusių kazokų, kad jie padėtų užtikrinti saugumą per olimpines žaidynes.

Tačiau kazokai sudaro tik mažą dalelę iš 40 tūkst. saugumo pareigūnų, besirūpinančių olimpiados saugumu.

7. Šioje taurelėje gali nebūti degtinės

Rusijos alkoholio vartojimo taisyklės nėra paprastos. Ką arba už ką sakyti tostus keičiasi su kiekvienu taurelių susidaužimu, bet viena niekada nesikeičia: degtinė.

Tačau Sočyje degtinę dažnai pakeičia kvapnesnis kaukazietiškas gėrimas čača – gruziniškas vynuogių išspaudų brendis, dažnai distiliuojamas namų sąlygomis (taigi jei norėsite jo paragauti, geriau rinkitės saugesnes, buteliuose parduodamas versijas).

Čača, panaši į italų grapą, kvepia vynuogių odelėmis ir graikinių riešutų kevalais ir dažnai maišoma su likeriu.

Gruzinų išmintis sako, kad čača turi gydomųjų savybių, palengvina ausies skausmus ir virškinimą. Visai kaip degtinė.

8. Virtuvė gali būti armėniška arba gruziniška

Sočis, kuriame XIX amžiuje vyko daugiaetninė kolonizacija, šiuo metu iš esmės galėtų būti gyvenamas vien tik rusų, tačiau maistas jame išlieka įvairus.

Kadangi 20 proc. miesto gyventojų sudaro armėnai ir netoliese yra Gruzija, Sočio virtuvė peržengia tradicinės rusų virtuvės – krapų ir grietinės – ribas.

Autenišką armėnų virtuvę aptiksite restorane „Amshensky Dvor“, kuris įsikūręs privačiame Kaukazo artefaktų ir istorijos muziejuje. Čia virtuvės šefai malkomis kūrenamoje krosnyje kepa lavašus ir molinėse puodynėse gamina troškinius.

Populiariausias gruziniškos virtuvės restoranas yra „Ne Goryuy“, garsėjantis čachochbiliu – vištiena su česnakiniu padažu – ir ramia vieta netoli jūros kranto.

9. Sočis patenka į UNESCO pasaulio paveldo objekto teritoriją

Olimpiados lankytojai gali patekti į Kaukazo biosferos rezervatą – UNESCO pasaulio paveldo vietovę, kuri iš dalies persidengia su Sočio nacionaliniu parku Vakarų Kaukaze.

Kukmedžių ir buksmedžių giraitėje – biosferos vietovėje, kurią lengviausia pasiekti iš Sočio – auga tūkstančio metų senumo medžiai ir reliktiniai augalai iš priešistorinių laikų.

Šiame draustinyje, kuris yra vienas didžiausių Europoje, gyvena apie 30 nykstančių žinduolių rūšių, įskaitant Kaukazo bizonus ir persų leopardus, kuriuos mėginama sugrąžinti į šį regioną. Pastarasis gyvūnas taip pat tapo Sočio olimpiados talismanu.