Opozicijos lyderis, visuomenės veikėjas Borisas Nemcovas su judėjimo „Solidarumas“ nariu Leonidu Martiniuku išplatino pranešimą, kuriame rašo, kad dingo 947,7 mlrd. rublių, skirtų žaidynėms, informuoja telegraph.co.uk.

„Žiemos olimpinės žaidynės Sočyje virto didžiausia suktybe“, – rašoma ataskaitoje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau išreiškė nepasitenkinimą dėl didėjančių išlaidų žaidynėms, kurios gali tapti brangiausiomis olimpinių žaidynių istorijoje.

Pinigai buvo skirti kelių naujų sportinių įrenginių statyboms, kelių, viešbučių ir daugelio kitų objektų remontui, geležinkelių tiesimui.

Beveik visi projektai buvo pavesti didelėms įmonėms, kurios priklauso arba valstybei, arba milijardieriams, turintiems artimų ryšių su Kremliumi.

B. Nemcovas ir L. Martiniukas rašo padarė išvadas po pusmetį trukusio duomenų ir išlaidų tyrimo.

Jie pasidomėjo ankstesnių olimpinių žaidynių biudžeto viršijimu, kad suprastų, kiek iš tiesų pasisavino įmonių vadovai.

„Olimpinės žaidynės – asmeninis V. Putino projektas. Aišku, kas pavogė pinigus, – tie, kurie turi artimų ryšių su tuo pačiu Putinu“, – rašoma pranešime.

Neseniai B. Nemcovas parašė kritišką atsiliepimą apie korupciją ir veltui švaistomus pinigus, V. Putinui esant valdžioje.

Kremlius teigia, kad B. Nemcovo atsiliepimai pagrįsti tik nuogirdomis ir spėlionėmis.

B. Nemcovas pripažino, jog rasti duomenų savo tyrimui buvo sunku, nes informacija apie sutartis griežtai įslaptinta.

„Dėl sąžiningo konkurso nebuvimo, politikų klano ir griežtos cenzūros viskam, kas susiję su olimpinėmis žaidynėmis, stipriai padidėjo išlaidos ir suprastėjo darbų kokybė“, – rašoma ataskaitoje. Joje Rusijos vyriausybė kaltinama sąmoningai užmerkusi akis prieš korupciją.

B. Nemcovas pabrėžė kreipsiąsis į prokurorus ir tyrėjus, kad šie panagrinėtų jo ataskaitoje pateiktus kaltinimus.

Kremlius ir vyriausybė kol kas nepateikė jokio atsako į kaltinimus.