Visi 14 įgulos narių, dalyvavusių ekspedicijoje „Kon-Tiki 2“, jaučiasi gerai, nors yra pavargę po to, kai 114 dienų išbuvo Ramiajame vandenyne, sakė Čilės vyriausybės jūrų laivybos saugumo agentūros direktorius Mario Montejo.

Čilės karinės jūrų pajėgos nukreipė į tą vandenyno rajoną vieną prekinį laivą ir pasiuntė jūrinės žvalgybos lėktuvą P-3, kad jis nustatytų tikslią vietą, kurioje plaukė tie plaustai.

Kaip ir per garsiojo norvegų keliautojo Thoro Heyerdahlo 1947 metais organizuota „Kon-Tiki“ ekspedicija, „Kon-Tiki 2“ turėjo pademonstruoti, kad Pietų Amerikos ikikolumbinių civilizacijų žmonės turėjo priemonių pasiekti Polinezijos salas Ramiajame vandenyne.

Tie du plaustai išplaukė iš Peru uosto Kaljao lapkričio 7 dieną, o po 43 dienų atplaukė į Velykų salą.

Tačiau išplaukę iš Velykų salos sausio 6-ąją, kad sugrįžtų į Peru, plaustai buvo nunešti toli į pietus ir atsidūrė už maždaug 995 jūrmylių (1843 km) į vakarus nuo Puerto Monto ir už 745 jūrmylių (1380 km) į pietus nuo Santjago.

Galiausiai įgula trečiadienį paprašė pagalbos.

„Plaustai pradėjo irti, todėl juose likti tapo pavojinga“, – sakė M.Montejo, pridūręs, kad įgulos nariai turėtų atsargų būtų pakakę dar 30 dienų.

Ekspedicijos lyderis Torgeiras Higraffas paskelbė „Kon-Tiki2“ tinklalapyje, kad jis nusprendė užbaigti ekspediciją ir kad įgula pasiruošę palikti plaustus.

„Supratome, kad pasiekti Pietų Ameriką truks per ilgai, todėl nusprendėme evakuotis, kad užtikrintume visų saugumą“, – tinklalapyje cituojamas jo pranešimas.

„Įprastais metais jau būtume pasiekę Pietų Ameriką. Tačiau dabar tebesame už 900 jūrmylių nuo sausumos, o visos orų prognozės nežada nieko gera. Įgula sveika ir pakiliai nusiteikusi; tai nėra avarinė padėtis“, – aiškino jis.

Plaustų įgulas sudaro Norvegijos, Peru, Švedijos, Meksikos, Naujosios Zelandijos, ir Rusijos piliečiai.