Susipažinkite su BBC atrinktais 10 išradėjų, kuriems jų protas ir sukurtos naujovės nepadėjo tapti superturtuoliais.

Norėdami pamatyti TOP10, spauskite ant rodyklės, rodančios į dešinę pusę.


Nickas Holonyakas jaunesnysis

1962 m. išradęs elektrą taupančias lemputes LED Nickas Holonyakas jaunesnysis prognozavo, kad vieną dieną jos pakeis Edisono išrastas elektros lemputes. N. Holonyako kolegos kalbėjo, kad jam reikėtų skirti Nobelio premiją, bet šis kukliai atsakė: „Absurdas galvoti, kad žmonės privalo tau kažką duoti. Mums pasisekė, kad apskritai gyvename."


Spenceris Silveris, immaturebusiness.com nuotr.

Kasmet parduodama milijardai priklijuojamų lapelių užrašams, bet jų išradėjai netapo turtuoliais. Išradėjai buvo du: 1968 m. daktaras Spenceris Silveris išrado prilimpančius ir atlimpančius klijus, o jo kolegai Artui Fry kilo mintis apie priklijuojamus lapelius.


Michailas Kalašnikovas

Kalašnikovo", arba „AK-47" automatą išrado sovietų armijos kareivis Michailas Kalašnikovas, sužeistas per Antrąjį pasaulinį karą gulėdamas ligoninėje. M. Kalašnikovas teigė, kad jo išradimas buvo šalies labui.


Marie Killick išrado safyrinę adatą plokštelių grotuvui, bet negalėjo užpatentuoti savo išradimo ir, nepaisant ilgo bylinėjimosi, taip ir nepraturtėjo. 1958 m. ji laimėjo bylą prieš kompaniją „Pye", tačiau kitais metais bankrutavo.


Transporto priemonė su oro pagalve

Seras Christopheris Cockerellis išrado transporto priemonę su oro pagalve. Savo teorijas jis tikrino su siurbliu ir alavinėmis skardinėmis. Išradimą jis išbandė 1959 m. Ch. Cockerelliui suteiktas sero titulas, bet jis ketverius metus vargo, kol išpešė vienkartinę išmoką iš Nacionalinės tyrimų korporacijos.


Aleksejus Pažitnovas su "Tetriu"

Rusų programuotojas Aleksejus Pažitnovas su kolegomis sukūrė žaidimą 1985 m. valstybiniame tyrimų centre. Autorinį honorarą jis pradėjo gauti tik po 10 metų, įkūręs bendrovę „Tetris".

Trevoras Baylisas

Neseniai jo išradėjas Trevoras Baylisas pranešė, kad yra priverstas išsikraustyti iš namo Londone, nors jo išrastų prisukamų radijo imtuvų visame pasaulyje parduoda milijonus. Kompanija, su kuria jis bendradarbiavo, šiek tiek patobulino jo išradimą, todėl jis nebegauna už jį pinigų.„Daugelis ką nors išranda dėl šlovės, o ne dėl pinigų. Mano pavardę bent jau sies su prisukamu radijo imtuvu ir kitais išrastais daiktais", - sakė jis.


Verslininkas iš Japonijos Daisuke Inoue iš pradžių užsidirbdavo bare grojusioje muzikos grupėje mušdamas būgnus. Grupė grodavo, o muzikos entuziastai galėdavo lipti ant scenos ir dainuodavo pasirinktas dainas. Kartą, kai groti negalėjo, D. Inoue nusprendė vietoj gyvos muzikos paleisti įrašą.Vėliau jis pagamino 11 karaokės įrangos komplektų ir pradėjo juos nuomoti. Verslininkas savo išradimo neužpatentavo, kad iš šios idėjos užsidirbti jam nepavyko.

Karlheinzas Brandenburgas

MP3 labai gretai tapo standartiniu formatu, kuriuo paprasta dalintis muzika internete. Būsimasis mokslų daktaras iš Vokietijos Karlheinzas Brandenburgas prie šio projekto pradėjo dirbti dar XX amžiaus 9-ąjį dešimtmetį, tačiau lėšų šios programinės įrangos pardavimui jis neturėjo, tad ji tapo visiems prieinama.


Timas Bernersas-Lee

Seras Timas Bernersas-Lee sukūrė žiniatinklį, kad padėtų Šveicarijos CERN tyrimų centre dirbantiems mokslininkams. Jo manymu, žaibiškos sėkmės paslaptis - leidimas nemokamai naudotis jo išradimu.

Ne visi išradėjai kuria norėdami praturtėti, dalis tai daro žmonių labui", - įsitikinęs daktaras Tilly'is Blythas.

Anot jo, išradimai dažnai išpopuliarėja todėl, kad yra remiami vyriausybės. „iPhone" - puikus Steve'o Jobso ir „Apple" išradimas, na bet ekrano, procesoriaus tyrimus rėmė vyriausybė", - pabrėžė jis.

„Dauguma išskirtinių išradimų išrandama <...> žmonijos labui, o ne siekiant praturtėti", - sakė mokslininkas.