Esu netyčia pardavęs dvidešimt dvi mašinas. O gal dvidešimt tris. Nebeprisimenu. Žinau tik tiek, kad kiek turėjau, tiek pardaviau. Po vieną, žinoma, nesu juk mašinų pardavėjas. Bet visai smagu juo pasijausti. Ir gauti pinigų. Tada apima saldus pasitenkinimo ir galios jausmas. Gaila, kad jis tęsiasi labai ribotą laiką. Bet dėl to jis netampa mažiau saldus.

Jeigu vis dėl to nusprendėte parduoti savo antrą pagal gerumą draugą (nes pirmas esate jūs pats, kas savaime suprantama), turite laikytis kelių sėkmę nešančių taisyklių. Ir mąstyti kaip būsimas pirkėjas, kuris, pamatęs jūsų mašinytę, privalo užsimanyti ją nusipirkti.

Pardavęs tas savo mieliausias ir nelabai dvidešimt dvi ar tris mašinas, galiu pasakyti, kad galioja penkios šventos mašinos pardavimo taisyklės. Penki dėsniai, penki įsakymai, kurių laikydamiesi ir jūs atsikratysite savo mieliausios.

Pirma taisyklė: mašinos išvaizda. Norite tikėkite, norite – ne, bet visų pirma, pirkėjas atkreipia dėmesį į tai, kaip ji atrodo. Rimčiausi pirkėjai mašiną renkasi pagal nuotraukas. Tie, kas renkasi pagal kainą, greičiausiai jos nepirks. Arba nusipirks ne patį geriausią variantą. Taigi, nuplaukite savo draugą. Būtinai nufotografuokite. Netingėkite spragtelėti fotoaparatu dešimt ar dvidešimt kartų, paskui išsirinksite gražiausias nuotraukas.

Jeigu neturite pinigų jos nuplauti arba tyčia nenorite to daryti, išduosiu paslaptį: galite rasti identiškos mašinos nuotrauką. Pabrėžiu – identiškos. Ir viskas. Kur? Nesakysiu. Dėl suprantamų priežasčių. Tačiau būsite sutaupę apie dvidešimt litų. Jums gi reikia pinigų, jeigu jau ryžotės mašiną parduoti. Dvidešimt litų nepakenks.

Antras dalykas, į ką dėmesį kreips jūsų mašinos pirkėjas – ratai. Jeigu jie gražūs, blizga, nesulūžę ir – kas be ko – pagaminti iš lengvo lydinio, sveikinu, padidinote savo galimybes penkiasdešimčia procentų. Jeigu mašinytės ratai paprasti, nepatingėkite nusipirkti naujus plastmasinius gaubtus. Jie kainuos apie dvidešimt litų. Kaip tik juos ir sutaupėte pasinaudoję svetimos nuplautos mašinos nuotrauka.

Arnas
Variklis. Jis turi veikti. Gerai veikti. Neleisti tepalų. Ir visų kitų su varikliu susijusių skysčių. Burgzti jis turi taip pat maloniai. Ir tyliai. „Murkia kaip kačiukas“. Taip sako rimti automobilių pardavėjai.
Trečia taisyklė: Pakaba. Jeigu važiuodami girdite nemalonius garsus, pasitarkite su pažįstamu dėde Petru iš serviso. Jis duos geresnių patarimų, ką daryti. Jeigu atsitiko taip, kad jūsų mašinos pakaba tvarkinga, sveikinu. Padidinote savo galimybes dar dvidešimčia procentų.

Ketvirta taisyklė. Variklis. Jis turi veikti. Gerai veikti. Neleisti tepalų. Ir visų kitų su varikliu susijusių skysčių. Burgzti jis turi taip pat maloniai. Ir tyliai. „Murkia kaip kačiukas“. Taip sako rimti automobilių pardavėjai. Jeigu taip nėra, pasitarkite su dėde Petru kalbėdami apie pakabą. Dėdės Petrai paprastai žino viską.

Penkta taisyklė. Pardavėjas. Kitaip sakant – jūs pats. Viskas, ko reikia – atrodyti patikimai ir tvarkingai. Nes pirkėjai sutapatina jūsų mašiną su jumis, pradeda įsivaizduoti, ką TAIP atrodantis vairuotojas darė su ta mašina. Jeigu mašinos rodyti atvažiuosite apsirengęs švariais rūbais, batais, susišukavęs, išsivalęs dantis, nusiskutęs barzdą, apie mašiną pasakosite mandagiai – dar dvidešimčia procentų padidinsite savo galimybes ją parduoti. Jeigu esate moteris, jūs ir taip atrodote tvarkingai. Bet jei vyras, pasitarkite su patikimiausia savo drauge. Ji žinos, kaip turi atrodyti patikimas vyras.

Arnas
Tiesa, pamiršau paminėti, kaip nustatyti savo mašinos kainą. Paprasta. Pažiūrėkite, kokios identiškų mašinų kainos ir rašykite tokią, kad jūsų automobilis būtų antras pagal pigumą. Pirmas – negerai. Įtartina. O antras – pats tas. Patikėkite.
Yra iš šešta taisyklė. Negalima meluoti. Jūsų būtinai paklaus - „kodėl parduodate savo mašiną?“. Galite atsakyti, kad išvažiuojate į kitą gaublio pusę dirbti ir gyventi. Bet pirkėjas pagalvos, kad mėtote pėdas ir pradės jus įtarinėti. Juolab, kad kas antras pardavėjas dabar nurodo tokią priežastį. Negerai. Jeigu pasakysite, kad nusipirkote kitą mašiną, tai meluokite iki galo. Pasakykite, kad jūsų naujasis pirkinys yra toks pačios markės automobilis, tik naujesnis. Ir kad per visą savo šeimininkavimo istoriją tapote tikru savo parduodamos mašinos fanu. Galite suvaidinti, kad jums gaila, kad liūdite, nes tuojau teks išsiskirti su savo ištikimu tarnu. Pirkėjai tai mato ir nejučia pradeda norėti užimti jūsų vietą. Kitaip sakant, pirkti jūsų liūdinčią mašiną. Ir tapti rūpestingu jos šeimininku. Bet geriausia nemeluoti visai. Pasakykite, kad ši mašina – vienintelis jūsų likęs pajamų šaltinis, kad turite banko paskolą, alkaną žmoną ar vyrą, kad tikrai jos neparduotumėte, jeigu ne ta nelemta pasaulinė krizė. Pirkėjui patiks jūsų atvirumas. Garantuoju.

Pagaliau yra ir kitas veiksnys, įtakosiantis jūsų trumpalaikio verslo baigtį. Sėkmė. Nuo jos priklauso daug kas. Arba viskas. Kaip ją įtakoti – turite suprasti pats. Vieni mokslininkai sako, kad reikia išsivalyti karmą. Tada sėkmė apsilanko dažniau. Kaip tai padaryti – tikrai nepasakysiu. Kiti sako, kad reikia nebūti piktam. Treti – eiti į visokias bažnyčias. Spręsti jums. Juk jūs esate savo mašinos šeimininkas. Kol kas.

Tiesa, pamiršau paminėti, kaip nustatyti savo mašinos kainą. Paprasta. Pažiūrėkite, kokios identiškų mašinų kainos ir rašykite tokią, kad jūsų automobilis būtų antras pagal pigumą. Pirmas – negerai. Įtartina. O antras – pats tas. Patikėkite.

Jeigu atsitiks taip, kad mašiną parduosite, ko aš jums ir linkiu, tiesiu taikymu eikite į banką ir saugiai pasidėkite ten savo pinigus. Nes visko būna. Kai kišenėje krūva banknotų, į galvą neretai ateina keistų minčių ir alternatyvų, ką su tais pinigais galima būtų nuveikti. Pavyzdžiui, nueiti į kazino, padvigubinti turimus pinigus, perpirkti savo mašiną ir važiuoti namo. Bloga mintis. Nebandžiau, bet tikiu, kad bloga. Geriau susimokėkite savo paskolos įmoką. Arba net dvi. Pamaitinkite alkaną žmoną. Arba vyrą. O vaikams nupirkite ledų. Nežinau, kodėl. Jie mėgsta ledus. Galite nusipirkti ir sau kokią nors dovanėlę – juk nusipelnėte, ką tik pardavėte mašiną. Ir nepamirškite padėkoti. Fortūnai. Sau. Man galite nedėkoti. Bet jeigu taip jau atsitiks, kad padėkosite, kitą kartą papasakosiu, kaip teisingai parduoti butą.

Sėkmės, pardavėjai.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!