Paulas Irwingas ir profesorius Richardas Lynnas tvirtina, kad šis skirtumas didėja esant patiems aukščiausiems IQ testų įvertinimams.

Mokslininkų tyrimo pagrindas – IQ testų, kuriuos atliko 80 000 žmonių, analizė bei vėlesnis tyrimas, kuriame dalyvavo 20 000 studentų.

Organizacinės psichologijos vyresnysis lektorius Mančesterio universitete (D.Britanija) mokslų daktaras P.Irwingas sakė, kad, jų tyrimo duomenimis, atliekant testus iki 14 metų, skirtumų tarp berniukų ir mergaičių IQ nepastebima.

„Tačiau peržengus šią amžiaus ribą ir įžengus į pilnametystę atsiranda penkių taškų skirtumas, kuris nėra didelis, tačiau gali būti svarbus“, - sakė mokslininkas.

Intelekto koeficientui nustatyti buvo naudojami testai, kuriais nustatomi „bendrieji pažintiniai gebėjimai“ – erdviniai ir žodiniai sugebėjimai.

Didėjant intelekto koeficientui tiriamųjų grupėse, mokslininkai teigė pastebėję ir didėjantį skirtumą tarp lyčių.

Pavyzdžiui, vyrų, kurių IQ viršijo 125, buvo du kartus daugiau nei moterų. Tai – intelekto koeficientas, būdingas asmenims, galintiems gauti aukščiausius įvertinimus.

Vyrų, kurių IQ buvo 155, buvo 5,5 karto daugiau nei moterų. Šis intelekto koeficientas būdingas genijams.

P.Irwingas sakė, kad šie skirtumai „iš dalies gali paaiškinti, kodėl didesnis kiekis vyrų pasižymi įvairiausiais pasiekimais: būna šachmatų didmeistriai, matematikos olimpiadų medalininkai, Nobelio premijų laimėtojai ir panašiai“.

Moksliniame darbe taip pat rašoma, kad moterys sugeba pasiekti daugiau už vyrus, kurių IQ yra toks pats, nes „galbūt jos yra kruopštesnės ir labiau prisitaikiusios ilgiems sunkaus darbo periodams“.

Anksčiau šiais metais Harvardo universiteto prezidentas Lawrence‘as Summersas sukėlė aršius ginčus, kai viename seminare pareiškė, jog viena iš priežasčių, dėl kurių matematikoje ir gamtos moksluose vyrai aplenkė moteris, yra genai.

Kai kurie seminare dalyvavę asmenys, išgirdę tokį komentarą, paliko salę.

L.Summersas vėliau ne kartą atsiprašė už savo pastabas ir sakė, kad moterų akademikių trūkumas iš dalies paaiškinamas tuo, kad joms dar tenka rūpintis ir šeima, o tai riboja jų darbo valandas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)