Popiežiškojo Santa Croce universiteto, įsikūrusio Romoje, teologijos profesorius tėvas Giuseppe Tanzella-Nitti, pridūrė, kad IV amžiaus teologas Šv. Augustinas „niekada negirdėjo termino „evoliucija“, tačiau žinojo, kad didelės žuvys ryja mažesnes žuvis, o gyvybės formos laikui bėgant kinta.“ Tomas Akvinietis panašius pastebėjimus užrašė viduramžiais.

Prieš popiežiaus remiamą konferenciją, skirtą Ch. Darvino veikalo „Rūšių evoliucija“ 150-osioms metinėms, kuri įvyks kitą mėnesį, Vatikanas taip pat ketina sumenkinti „protingojo plano“ idėją, teigiančią, jog už gyvenimo prieštaringumą atsakinga „aukštesnioji jėga“.

Popiežiškajame Grigaliaus universitete vyksiančioje konferencijoje „protingasis planas“ bus aptariamas kaip „kultūros fenomenas“, o ne kaip mokslinio ar teologinio pobūdžio ginčijamas klausimas.

Monsinjoras G. Ravasi pareiškė, kad Romos katalikų bažnyčia niekada oficialiai nepasmerkė Darvino teorijų ir kaip pavyzdį pateikė popiežiaus Pijaus XII pasisakymą prieš 50 metų, kai Darvino evoliucijos teorija buvo apibūdinta kaip pagrįstas mokslinis požiūris į žmonijos vystymąsi.

Marcas Leclercas, kuris popiežiškajame Grigaliaus universitete dėsto filosofiją, pareiškė, jog artėjant 200-osioms Ch. Darvino gimimo metinėms, Bažnyčiai atėjo laikas tiksliai ir objektyviai įvertinti jo teorijas.

Profesorius M. Leclercas teigia, kad labai daug Ch. Darvino oponentų, ypač kreacionistai, klaidingai mano, jog jo teorijos visiškai nesuderinamos su krikščioniškosios realybės vizija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)