Prancūzijos mokslinių tyrimų centro mokslininkų atliekamas uodų tyrimas aiškiai parodė, kad pas kai kuriuos uodus susiformavo genai, leidžiantys jiems pasipriešinti dviejų pagrindinių insekticidų grupių preparatų veikimui.

Anksčiau nuo insekticidų apsaugančių genų atsiradimas uoduose buvo pastebėtas tik vienos chemikalų rūšies atžvilgiu. Be to, visuomet tokie uodai-mutantai nukentėdavo kitoje srityje – jie būdavo mažiau judrūs ir todėl lengviau sunaikinami jų konkurentų arba būdavo pastebimas sumažėjęs jų sugebėjimas daugintis.

Prancūzų mokslininkų aptiktas „dvigubas mutantas“ įveikė visas šias problemas. Tyrimas parodė, kad tokių uodų fizinė forma yra ideali. Dabar žmonėms reikės išrasti ką nors naujo vietoj anksčiau plačiai naudoto metodo, kuomet vienam insekticidui atsparūs tapę uodai buvo naikinami kitu chemikalu.

Tiesa, veisiasi tokie uodai kol kas tik kai kuriuose tolimuose Afrikos rajonuose. Tačiau mokslininkai įsitikinę – iš ten jie netruks išplisti ir į kitas pasaulio dalis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją