Briedė nušauta iš arti

„Tai pirmas brakonieriavimo atvejis šiais metais, – PB sakė Panevėžio urėdijos urėdas Daugirdas Lukoševičius. – Šūvius miškininkai išgirdo pirmadienį apie 18 valandą vakaro. Atskubėję į jų garsą rado nušautą briedę ir informavo urėdiją. Mes dvi paras tuščiai praleidome pasaloje, tikėdamiesi, jog brakonierius atvažiuos pasiimti medžioklės laimikio, tačiau jis taip ir nepasirodė. Gal kažką įtarė.“

Briedė nušauta iš nedidelio, maždaug 100–150 metrų, atstumo šūviu į kaklo sritį. Anot medžiotojų, tai galėjo būti maždaug ketverių metų patelė, besilaukianti briedžiuko. Briedžių patelių nėštumo laikotarpis 8–9 mėnesiai ir paprastai vaikus jos atsiveda gegužės mėnesį. Vaikingą briedę nušovęs brakonierius padarė dvigubą žalą gamtai bei briedžių populiacijai.

Briedžių populiacija mažėja

D.Lukoševičius sakė: „Kiekvienais metais sulaikome arba nustatome po kelis brakonieriavimo atvejus. Kartais brakonierius pavyksta sugauti, o būna, kad jie taip ir lieka neišaiškinti. Kaip vieną iš stambesnių brakonieriavimo faktų galiu paminėti prieš dvejus metus nušautą elnią. Tuomet pavyko sulaikyti ir patį brakonierių.“

Medžioklės sezonas šiuo metu kanopiniams yra pasibaigęs, jis galioja tik plėšriems žvėrims ir bebrams. Pasak urėdo, nei pernai, nei šiais metais nebuvo išduota nė viena licencija briedžiui sumedžioti. Pašilių miške šiuo metu priskaičiuojama 12 briedžių, iš jų tik du patinai.

Dideli lėtapėdžiai briedžiai dažnai tampa brakonierių aukomis ne tik dėl skanios mėsos, bet ir dėl savo smalsumo. Medžiotojai ne kartą yra pastebėję, kaip gyvūnai gana arti prisiartina prie medžioklės bokštelių ar ėdžių.

Tūkstantinės baudos

Už neteisėtą medžioklę baudžiama griežtai: jei žvėris buvo nušautas asmens, neturinčio licencijos, bet iš legaliai laikomo ginklo – skiriama nuo 2 iki 4 tūkstančių litų bauda, o jei neteisėtai bando medžioti medžiotojas, jam tenka sumokėti ne tik baudą, bet ir keleriems metams konfiskuojamas medžioklinis šautuvas.

Be to, brakonieriui tenka sumokėti ne tik kelis tūkstančius litų baudos, bet dar ir atlyginti gamtai padarytą žalą. Už tai jam skiriama 2200 litų bauda. O šiuo atveju, kai nušaunama vaisinga patelė, bauda didinama tris kartus ir siekia 6600 litų.