“Nesuprantu, kodėl vietoj nupjautų medžių sodinami iš užsienio atvežti augalai. Žinoma, jie gražiai atrodo, tačiau negi jie skiriasi nuo lietuviškų? Juk savas daiktas, tegul tai ir medis, arčiau širdies”, - stebėjosi ilgametė Klaipėdos gyventoja Birutė.

Tuo tarpu specialistai aiškina, kad Lietuvoje kol kas neauginamos tokios medžių veislės, kurios tiktų augti specialiai mieste. “Lietuvoje dar per jauni medelynai. Jie tegyvuoja 10-20 metų, o užsienyje medelynai kartais skaičiuoja ir visą šimtmetį ar daugiau. Žinoma, pas mus auginamos įvairios augalų rūšys, tačiau užsienyje išvedamos veislės, kurios pritaikytos būtent miestams”, - aiškino bendrovės “Klaipėdos želdiniai” direktoriaus pavaduotojas Gediminas Valašinas. Anot jo, užsienietiški medžiai išauga neaukšti, neplačios lapijos, jie neleidžia atžalų ir neardo asfalto ar šaligatvio.

"Savivaldybei pigiau atsieina ir tokių medžių priežiūra - vėliau jų nereikia genėti. Be to, tokie augalai labai gerai prigyja. Lietuviški medžiai nėra kokybiški, jie užauga kreivi, nevienodo šakotumo, tuo tarpu užsienietiški visi atrodo standartiškai, vienodai", - dėstė G.Valašinas. Jis teigė, kad įvežtiniai medžiai brangesni nei lietuviški. Tačiau tai kompensuoja ne tik jų grožis, bet ir pigesnė priežiūra. Praėjusią savaitę Tiltų gatvėje pradėtos sodinti mažalapės liepos kainavo apie 70 tūkstančių litų.

Vieno augalo kaina – apie pusantro tūkstančio litų. Lietuvišką liepaitę medelynuose galima įsigyti ir už 40 litų. Tokiomis pat atvežtinėmis liepaitėmis apsodinta ir jau atnaujinta Turgaus gatvė.

Į Klaipėdą iš Olandijos atvežtos ir baltažiedės bei rausvažiedės gudobelės bei kadagiai. Šie augalai po kelių dienų bus sodinami remontuojamoje M.Mažvydo alėjoje.

Kadagius net planuojama paženklinti specialiais dažais. "Baiminamės, kad šiuos krūmus gali vogti. Švedų architektai mums patarė kadagius apipurkšti specialiais dažais, kurie nenusiplauna dvejus metus.

Paženklintus k rūmus nelabai kas vogs, nes sudėtinga tokius parduoti. O po dvejų metų kadagiai jau bus žemėje gerai įsitvirtinę ir jų niekas nebeišraus", - atviravo "Klaipėdos želdinių" atstovas G.Valašinas.

Pašnekovo teigimu, uostamiestyje užsienietiški medžiai sodinami ne tik viešose erdvėse. Jų užsisako ir privačios įmonės. Pasak G.Valašino, šiuo metu Jūrininkų prospekte vienos įmonės teritorijoje sodinami užsienietiški kaštonai.

"Jei mieste sodintume lietuviškus medžius, paskui mums reikėtų raudonuoti prieš gyventojus", - neslėpė G.Valašinas.

Vieno medelyno vadybininkė Jovita Mineikienė pripažino, kad Lietuvos augintojai dar gerokai atsilikę nuo kolegų užsienyje. "Ten auginama masiškai – daigai skaičiuojami milijonais, todėl vieno jų kaina nedidelė. O jei šimtais vienetų augalus veisi - labai brangiai kainuoja, todėl ir neapsimoka - geriau iš užsienio parsivežti. Mūsų šalies medelynai aktyviau užsiima dekoratyviniais augalais", - pasakojo moteris. Tačiau, anot pašnekovės, įvežtiniai augalai gali sunkiau adaptuotis prie lietuviško klimato.

Atvežtiniai želdiniai

TeritorijaNupirkta augalųAtvežta išVieneto kaina
Rekonstruota Turgaus g.82 mažalapės lieposBelgijosApie 1500 Lt
Rekonstruojama Tiltų g.46 mažalapės lieposVokietijosApie 1500 Lt
Rekonstruojama M.Mažvydo al.24 gudobelės (bus dar daugiau)Olandijos700-800 Lt
 44 kadagių (bus dar daugiau)Olandijos60-80 Lt