Gali būti, kad naktimis pelėda skraidydavo – apsauga niekaip kitaip negali paaiškinti, kodėl kelis kartus be jokios aiškios priežasties įsijungdavo signalizacija. Paukštis tuoj pat išgabentas vienam žinomiausių Šiaulių krašto gamtininkų Vytautui Uosiui.

Pilkoji pelėda per žiemą liks Kuršėnų gamtininkų stotyje. Gamtininkas sako, kad ši gražuolė greičiausiai jau buvo prijaukinta ar išmokusi gyventi greta žmogaus.

Panašu, kad paukštis sveikas. Ką gamtininkai darys su pilkąja pelėda, kol kas nenusprendė – težinoma, kad žmogaus globos dabar jai reikia. Ar ji nori laisvės, paaiškės pavasarį.

Vytautas Uosis sako, kad šiaip pelėdos su žmogumi gana noriai gyvena, leidžiasi prijaukinamos, todėl verta duoti kelis patarimus, kaip pelėdą maitinti, kad ji būtų sveika – jokiu būdu pelėdos negalima lepinti lengvai virškinamu maistu, virta mėsa. Laikantis pelėdą namie turės pasirūpinti ir pelėmis, mat paukščiui gyvybiškai svarbu gauti tokio maisto.

Pelėdos, apuokai yra įrašyti į Lietuvos Raudonąją knygą, t.y. pripažinti nykstančiais gyvūnais. Lietuviška žiema pelėdoms ir apuokams nebaisi. Pelėdos nebijo šalčių, baisus tik badas.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)