Kompanijos „Nielsen“ kartu su Oksfordo Universiteto Aplinkos pokyčių tyrimų institutu 47 pasaulio šalyse atliktas tyrimas atskleidė, kad pasaulio vartotojų susirūpinimas klimato atšilimu per pastaruosius šešis mėnesius dramatiškai išaugo. Be to, vartotojai visuose regionuose išreiškė nuomonę, kad valstybių vyriausybės privalo imtis atsakomybės ir aktyvių veiksmų spręsti šią problemą.

2007 metų balandį atliktame internetiniame tyrime dalyvavo 26.486 interneto vartotojai iš 47 Šiaurės Amerikos, Europos, Azijos ir Ramiojo vandenyno, Lotynų Amerikos, Afrikos ir Vidurio Rytų regionų šalių.

Baltijos šalyse labiausiai klimato pokyčiais susirūpinę Lietuvos gyventojai. Lietuva pagal susirūpinimą klimato atšilimu užima 41 vietą tarp 47 tyrime dalyvavusių šalių, joje globalinis klimato atšilimas kelia nerimą 6% gyventojų. Lietuviai aplenkė lenkus ir estus, kur globalinis atšilimas rūpi 5% gyventojų ir latvius, kur ši problema atrodo svarbi 4% tyrimo dalyvių.

Tuo tarpu labiausiai klimatu besirūpinančioje Šveicarijoje susirūpinimą šia problema išreiškė net 36% gyventojų. Per pirmąjį šių metų pusmetį lietuvių susirūpinimas klimato atšilimu išaugo nuo 2 iki 6 procentų. Estijoje jis padidėjo 2%, Latvijoje tik - 1%.

Iš visų apklausoje dalyvavusių respondentų susirūpinimą klimato problemomis pareiškė 16% žmonių. Prieš pusmetį jų buvo vos 7%.

Baltijos šalių vartotojams vis dar atrodo, kad yra daug rimtesnių problemų nei klimato kaita – juos dabar labiausiai domina darbo perspektyvos, ekonomikos ir kitos panašios problemos.

Per tyrimą paaiškėjo, kad net du iš penkių apklaustųjų nori, kad vyriausybės apribotų anglies dioksido išskyrimą į aplinką ir investuotų į tyrimus, padėsiančius rasti mažiau kenksmingus ir energiją taupančius sprendimus.

Remiantis šio, du kartus per metus „Nielsen“ kompanijos atliekamo tyrimo duomenimis, globalinis atšilimas šiuo metu užimą ketvirtąją vietą tarp labiausiai visuomenės susirūpinimą keliančių problemų, tarp kurių yra ir ekonomika, sveikata ir baimė prarasti darbą.

Susirūpinimas globaliniu atšilimu nuo 2006 m. spalio iki 2007 m. balandžio daugiau nei padvigubėjo – jis išaugo nuo 7% iki 16 %. Kai kuriose šalyse šis skaičius padidėjo net tris ar keturis kartus, Jungtinėse Valstijose jų dalis padidėjo nuo 6% iki 13%.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją