Pasak sąjungos vadovo dr. Tomo Žalandausko, konkurso metu siekta atrinkti tas disertacijas, kurios geriausiai atspindėtų ambicingą LJMS viziją - "Lietuvos mokslininkai – pasaulinio lygio mokslo elitas". Taip siekiama didinti Lietuvos jaunųjų mokslininkų motyvaciją vykdyti aukščiausios kokybės mokslinę veiklą bei atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kuo jau dabar galime didžiuotis.

LJMS konkurso „Apdovanojimai už geriausias 2006 m. disertacijas“ nugalėtoju fizinių, technologijos ir biomedicinos mokslų srityse tapo fizikas Julius Ruseckas, apgynęs disertaciją „Matavimo modeliai kvantinių Zenono ir anti-Zenono efektų aprašymui ir laiko kvantinėje mechanikoje apibrėžimui“.

Už geriausią humanitarinių ir socialinių mokslų sričių disertaciją apdovanotas filologas Mindaugas Kvietkauskas, praeitais metais apgynęs disertaciją tema „Ankstyvasis Vilniaus literatūrinis modernizmas (1904-1915)“. Abiems jiems skirtos pagrindinio projekto rėmėjo – šveicarų fondo Gebert Ruef Stiftung – įsteigtos 5000 litų premijos.

Lietuvos verslo atstovai taip pat nelieka abejingi jauniesiems mokslininkams. DnB Nord bankas įsteigė 2500 litų apdovanojimą už geriausią tarpdisciplininę disertaciją, kuri paskirta filologei Erikai Rimkutei už disertaciją „Morfologinio daugiareikšmiškumo ribojimas kompiuteriniame tekstyne“. Konkursą taip pat parėmė ir UAB "Ekspla".

Iškilmių metu pagerbti ir kiti į antrą konkurso etapą atrinkti jaunieji mokslų daktarai. Tai fizikai Rytis Butkus ir Piotras Cimmperman, medikė Jovita Švilpauskė, biochemikas Mindaugas Zaremba, filosofas Nerijus Čepulis, filologė Mantė Lenkaitytė, istorikas Aurimas Švedas, teisininkė Agnė Tikniūtė ir geografas Justas Kažys. LJMS pirmininkas dr. Tomas Žalandauskas jiems įteikė konkurso laureatų diplomus. Jaunuosius mokslų daktarus LR Prezidento Valdo Adamkaus vardu sveikino patarėja prof. Irena Vaišvilaitė.

Pretendentus į LJMS apdovanojimus už geriausias 2006 metų disertacijas galėjo siūlyti LJMS nariai, Lietuvos doktorantai bei mokslininkai. Iš viso buvo pasiūlyta daugiau nei aštuoniasdešimt disertacijų.

Pirmo etapo vertinimo komisiją sudarė aktyvūs Lietuvos mokslininkai, po daktaro laipsnio įgijimo paskelbę reikšmingų publikacijų. Dalis komisijos narių savo daktaro disertacijas apgynė ir mokslinį darbą dirba užsienyje.

Antrojo etapo vertintojais kviesti kompetentingi ekspertai – didelę mokslinio darbo patirtį sukaupę Lietuvos ir užsienio mokslininkai: prof. Algis Mickūnas, atskridęs iš JAV, prof. Ramūnas Katilius, prof. Izolda Pašakinskienė, prof. Leonidas Donskis, prof. Algis Galdikas, istorikas prof. Jürgen v. Ungern-Sternberg iš Šveicarijos bei fizikas prof. Laszlo P. Csernai iš Norvegijos, kuris yra ir Nobelio premijų komisijos narys.

Geriausių disertacijų autoriai bus kviečiami tapti kitų metų konkurso vertintojų komisijos nariais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją