Rutgers universiteto (JAV) mokslininkas Davidas Robbe su kolegomis žiurkėms injekavo THC dozę, kuri atitinka žmogaus su dūmais įtraukiamą dozę kai rūkoma vidutinio dydžio marihuanos suktinė, rašo Newscientist.com.

Mokslininkai narkotiko poveikį stebėjo prijungę zondus prie gyvūnų smegenų atminties centro – hipokampo. Zondais buvo stebimi sudirginamų neuronų nerviniai impulsai.

Paprastai hipokampo neuronai aktyvuojasi sinchroniškai, taip sukuriant bendrą maždaug 1 milivolto dydžio elektros srovę. Bet THC sutrikdė aktyvavimosi sinchroniškumą. Nors šis narkotikas nepakeitė bendro neuronų impulsų kiekio, bet išnyko neuronų tendencija skleisti elektrinį impulsą vienu metu. Dėl to bendra nervinių signalų impulso įtampa sumažėjo maždaug 50 procentų.

Nenormalus impulsų skleidimas vyksta dėl to, kad THC jungiasi prie nervinių ląstelių paviršiuose esančių receptorių taip netiesiogiai blokuodamas elektros srovės tėkmę, mano D.Robbe.

Kad smegenyse būtų perduodamas stiprus impulsas, nervai turi perduoti signalą sinchroniškai. D.Robbe šį procesą palygino su sinchroniškai plojančia minia, kuri atlikėją pakartoti kūrinio pakviečia lengviau nei padrikai plojantys žmonės.

Mokslininkai nustatė, kad žiurkės, kurių neuronai impulsus skleidė labiau sinchroniškai, geriau atliko atminties testus. Šiame teste gyvūnams reikėjo pasirinkti suktis į kairę arba į dešinę priėjus T formos sankryžą. Kad gautų paskatinimą, žiurkėms reikėjo sukti į priešingą pusę nei buvo sukama ankstesniame bandyme.

Paprastai žiurkės savo kryptį teisingai keičia 90 proc. atvejų. Bet kai žiurkėms būdavo sušvirkščiama THC, dėl kurio neuronai pradėdavo aktyvuotis nesinchroniškai, žiurkės kryptį kiekvieną kartą pasirinkdavo atsitiktinai, todėl teisingą kelią pasirinkdavo tik 50 proc. atvejų.

Atmintį slopinantis THC poveikis baigiasi po kelių valandų. D.Robbe pareiškė, kad norėtų išsiaiškinti, ar nuolatinis šio narkotiko vartojimas sukelia ilgalaikį poveikį žiurkių hipokampui. Žmones tiriantys mokslininkai nustatė, kad ilgalaikis marihuanos vartojimas palaipsniui mažina narkotikus vartojančiųjų gebėjimą mokytis ir įsiminti.

Ankstesniais eksperimentais parodyta, kad THC gali sutrikdyti signalų perdavimą tarp neuronų, esančių Petri lėkštelėse. Bet D.Robbe teigia, kad tai yra pirmas kartas, kai detaliai nustatyta, kas atsitinka gyvūnų atminties ląstelėms. Jis pridūrė, kad nauji atradimai padės paaiškinti dėl ko marihuanos apsirūkę žmonės neretai pameta minties siūlą ir pamiršta apie ką buvo pradėję šnekėti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)