Kaip rašo Newscientist.com, rugpjūtį katalikų sueigoje Rimini mieste (Italija) C.Schönbornas paskelbė, kad suvažiavimas vyks Popiežiaus vasaros rezidencijoje - Castel Gandalfo - nuo rugsėjo 1 iki rugsėjo 3 dienos.

Sklinda gandai, kad seminare bus siekiama atrasti būdą nustoti bažnyčios vardu skleisti įvairius požiūrius į Darvino evoliuciją, nors net aukščiausiuose bažnyčios vadovybės sluoksniuose vieni kardinolai yra Darvino evoliucijos šalininkai, o kiti – jos priešininkai.

Romos katalikų mokslininkas Dominique‘as Tassotas ir anti-evoliucininkas leidiniui „US National Catholic Reporter“ sakė, kad susitikimo tikslas – „išplėsti debatus“.

D.Tassotas sakė, kad „dauguma katalikų intelektualų šiandien yra įsitikinę, kad evoliucijos idėja tikriausiai yra teisinga, nes taip tvirtina dauguma mokslininkų“.

Ankstesnysis popiežius Jonas Paulius II buvo linkęs paremti Darvino evoliucijos idėją, nes 1996 metais jis evoliuciją pavadino „daugiau nei hipoteze“.

Panašiai ir Tėvas George‘as Coyne‘as, dar neseniai vadovavęs Vatikano observatorijai, išjuokė Protingojo sutvėrimo idėją kaltindamas jos rėmėjus neįvertinant Dievo noro ir gebėjimo suteikti gamtai „laisvę“.

G.Coyne‘as taip pat yra pasakęs, kad kreacionizmas (Protingojo sutvėrimo idėjos rėmimas) yra „religinis judėjimas kuriame nėra jokio mokslinio pagrindo“.

Kas mėnesį spausdinamame mokslo žurnale „Newton“ buvo cituojami G.Coyne‘o žodžiai: „Dievas nėra kūrėjas, o gyvybė yra milijardų bandymų vaisius“.

Toks mąstymas G.Coyne‘ą pavertė kitų bažnyčios akademikų – taip pat ir C.Schönborno – priešininku. C.Schönbornas Rimini pakartojo esąs įsitikinęs, kad Visata negalėjo susiformuoti atsitiktinai, kaip teigia Darvino evoliucija.

Kol kas nežinoma kokią poziciją užims pat Popiežius, nors savo tapimo Popiežiumi inauguracinėje ceremonijoje jis sakė: „Nesame atsitiktinis, bereikšmis evoliucijos produktas“.

Rugpjūčio 19 dieną 73 metų G.Coyne‘as užleido Vatikano observatorijos vadovo vietą. Sklinda gandai, kad jis buvo priverstas užleisti savo poziciją dėl požiūrio į evoliuciją. Tuo tarpu pats G.Coyne‘as teigia, kad jo pasitraukimas yra savanoriškas, nes jis yra gydomas nuo vėžio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją