Anot šaltinio autoriumi prisistatančio Romualdo P., incidento detalės kol kas nėra aiškios, tačiau Klaipėdos rajono policijos komisariatas esą jau pradėjo ikiteisminį tyrimą.

„Žinoma, kad bombos maketas nukrito ant gyvenamojo namo. Kaip rezultatas dujų tiekimo sistema buvo sugadinta, namas užsidegė. Apie aukas ar jų palaikus kol kas nepranešama. Ekspertų požiūriu, labiausiai tikėtinos priežastys buvo piloto klaida, trumpasis jungimas arba bombų numetimo mechanizmo gedimas“, – teigiama nerišliai surašytame laiške.

Lietuvos kariuomenės atstovo kapitono Andriaus Dildos teigimu, elektroniniai laiškai su tokia akivaizdžiai melaginga žinia buvo išsiųsti ir Lietuvos Krašto apsaugos ministerijai, užsienio valstybių diplomatinėms atstovybėms, tarp jų ir JAV.

Tai, jog menamas incidentas yra išgalvotas, o Klaipėdos rajono policijos komisariate iš viso nėra pradėtas tyrimas, nesutrukdė Valstybės saugumo departamento pažymose minimam paskalų tinklapiui LDiena.lt išplatinti informaciją, kad žinią apie incidentą su JAV bombonešiu Lietuvoje neva patvirtino Pentagonas.

Melagingas pranešimas apie bombą

Remdamasis keliais abejotinais šaltiniais – ruskalabių portalu Latvijoje, nepatikimas naujienas dažnai skleidžiančio tinklapio The WorldNews Network bei vieno reddit.com vartotojo informacija, LDiena įkėlė neva JAV Gynybos departamento birželio 14-ąją parengto pranešimo kopiją. Pranešimą esą surašė Gynybos departamento atstovė Lisa Ferdinando.

Netaisyklinga anglų kalba surašytame pranešime teigiama, kad planuoto skrydžio metu JAV bombonešis B-52 virš Lietuvos netyčia numetė branduolinės bombos B-61 maketą. Pastarasis esą nukrito ant dviaukščio pastato Klaipėdos rajone, o smūgis pažeidė dujotiekį ir sukėlė gaisrą.

Skirtinguose šaltiniuose, kur pateikiama melaginga informacija apie incidentą ypač aktyviai reiškėsi vos prieš kelias dienas užsiregistravę vartotojai – johnkeller68, travis turner bei Romualdas P.

Pastaruoju asmeniu pristatantis asmuo internete taip pat atsirado, regis, iš niekur – informaciją apie žmogų tokiu pačiu vardu ir pavarde galima rasti tik prieš 15 metų vienoje automobilių vagystės byloje Lietuvoje.

Tačiau būtent Romualdas P. paviešino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas naktį nežinomoje Lietuvos vietovėje degantis namas. Gaisrą komentuojantys keli asmenys keikiasi ir svarsto, kad gaisrą galėjo sukelti dujų balionas, o vienas asmuo pateikia versiją, kad šalia skrido lėktuvas.

Tiesa, kpt. A. Dildos teigimu, tai yra senas, jau prieš kelerius metus rodytas vaizdo įrašas iš vieno gaisro Kaune. Be to, tereikia kelias minutes pasižvalgyti po Pentagono pranešimus birželio 14-ąją ir ten nė žodžiu neužsimenama apie tariamą incidentą.

A. Dilda patvirtino, kad originaliojo laiško turinys tėra dezinformacija, „kurios turinys yra akivaizdžiai nerealus, tačiau valstybės institucijos ir žiniasklaida neišvengiamai aktyvuojama.

„Vienas iš tikėtinų dezinformacijos tikslų – trikdyti valstybės institucijų veiklą, taip pat patiems skleidėjams testuoti savo žinučių skleidimo platformas ir schemas.

Taip pat tikėtina, jog paskleidus melagingą žinią buvo testuojama valstybės institucijų reakciją, stebima, kaip veikia melagingą naujieną dekonstruojančios valstybės institucijos, stebimi ir analizuojami valstybės analitikų veiksmai dezinformaciją patalpinusiuose puslapiuose“, – teigė kpt. A. Dilda.

Vis dėlto, įdomu tai, jog pranešimas apie tariamą incidentą paskelbtas ne bet kurią dieną, o birželio 14-ąją, Gedulo ir Vilties dieną, kai Lietuvoje minėti pirmieji iš didžiųjų 1941-1953 trėmimų.

Be to pačią birželio 14 dieną Pentagono reporterė L. Ferdinando išties įkėlė straipsnį, kurį iliustravo bombonešio B-52 nuotrauka. Tiesa, pats straipsnis buvo ne apie bombonešio incidentą, o apie tai, kad „Islamo valstybės“ pralaimėjimas Mosule yra neišvengiamas.

Galiausiai melagingos naujienos faktą rodo ir tai, kad bombonešiai B-52 branduolinių bombų negabena jau kelis dešimtmečius. Melagingoje informacijoje buvo gudriai priminti tikri incidentai, nutikę praeityje, kai B-52 išties yra „pametę“ branduolines bombas Grenlandijoje, Šiaurės Karolinoje ir Atlanto vandenyne.

Tačiau sukurti, kaip strateginiai bombonešiai šiais laikais B-52 gabena tik sparnuotąsias raketas, kurias gali paleisti iš didelio atstumo. Tuo tarpu minėtų bombų B-61 šie lėktuvai nenaudoja nuo 2010 metų. Bombos B-61 yra taktiniai branduoliniai ginklai, kuriuos gabena taktinė aviacija, pavyzdžiui naikintuvai F-16.