„Ticonderoga“ klasės raketinio kreiserio „USS Hue City“ apsilankymas Klaipėdoje, anot laivo kapitono Danielio Gilleno demonstruoja JAV karinių pajėgų pastangas stiprinti ryšius su NATO sąjungininkais ir regioniniais partneriais siekiant bendro tikslo užtikrinti taiką ir stabilumą Baltijos regione.

„Smagu būti ir dirbti čia kartu su NATO sąjungininkais. Tikimės su jais šią savaitę gerai pasitreniruoti. Mano laivas yra daugiafunkcinis, jis gali kautis jūroje, turi visą elektronikos įrangą, ginkluotę, reikalingą jūrų mūšiams, ir visas komunikacijos priemones bei sraigtasparnius. Tai pilnai misijas galintis vykdyti laivas“, – sakė laivo kapitonas.

Viešnagės Klaipėdoje metu laivo vadas ir jį lydinti delegacija susitiks su Klaipėdos miesto meru, Karinių jūrų pajėgų vadovybe, vyks kiti oficialūs renginiai. Klaipėdoje viešinčio JAV laivo įgula kartu su Lietuvos karinių jūrų pajėgų kariais lankysis vieni kitų kariniuose laivuose.

Be to, tradiciškai į Klaipėdą atvykusių JAV karinių laivų įgulos organizuoja labdaros, socialinius ir kitus geros valios renginius. Vasario 7 d. laivo įgula lankysis Klaipėdos vaikų globos namuose „Rytas“, kur kartu su Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų kariais neatlygintinai atliks smulkius globos namų remonto ir dažymo darbus. Laivo įgula taip pat surengs sporto ir laisvalaikio renginį vaikų globos namų „Rytas“ vaikams.

Įspūdinga laivo ginkluotė

Vis dėlto kapitonas D. Gillenas priminė, kad „USS Hue Citty“ pirmiausiai yra karo laivas. Ir nors tai yra draugiškas vizitas, su lietuvių kariais „USS Hue City“ dalyvaus jūrų mūšių, kovos su povandeniniais laivais pratybose, tobulins laivų šturmavimo įgūdžius, o gal net ir surengs šaudymo pratybas.

Iš viso 1991 metais pastatytame laive tarnauja apie 370 jūreivių. Tokių „Ticonderoga“ klasės kreiserių JAV laivynas turi 22. Tai itin galingi laivai, kurių pagrindinė užduotis – kova su priešininko laivais, taip ir povandeniniais

. Laive yra dešimtys priešlaivinių raketų „Harpoon“, priešlėktuvinių SM-2, priešraketinių ir antipalydovinių SM-3, prieš povandeninių RUM-139_VL-ASROC. Be to, tokios klasės laivai gali atakuoti antžeminius taikinius – „USS Hue City“ gabena mažiausiai penkias dešimtis sparnuotųjų raketų „Tomahawk“, kurios gali tiksliai smogti už 1,7 tūkst. km. esantiems taikiniams.

Šaltojo karo laikais „Tomahawk“ raketos galėjo gabenti ir branduolines galvutes, tačiau kapitono D. Gilleno teigimu, šiais laikais „Ticonderoga“ klasės laivai neturi branduolinių ginklų, nors ir turi tokią galimybę.

Laive taip pat įrengti du penkių colių (127 mm) greitašaudžiai pabūklai, 25 mm patranka, skirta kovai su nedideliais laiveliais. Pavyzdžiui, savižudžių valdomomis arba Somalio piratų valtimis. Automatiniai pabūklai valdomi iš kapitono tiltelio nuotoliniu būdu.

Laivas taip pat ginkluotas 50 kalibro sunkiaisiais kulkosvaidžiais. Laivo angare taip pat telpa du sraigtasparniai MH-60R. Pastarieji skirti gelbėjimo ir paieškos darbams, žvalgybai, o ypač – kovai su priešininko povandeniniais laivais. Jie gabena lynu nuleidžiamą sonarą bei raketas arba torpedas.

„USS Hue City“ – vienintelis iš 274 JAV laivyno laivų, kuris yra pavadintas Vietnamo karo mūšio vardu. Istorinį Hue miestą 1968 metais per vadinamąjį Tet puolimą atakavo Vietkongo ir Šiaurės Vietnamo pajėgos, o per kruvinas trijų mėnesių kautynes JAV jūrų pėstininkai šį miestą atsikovojo.

Ir nors kapitonas D. Gillenas pabrėžė, kad „USS Hue City“ gali savarankiškai vykdyti įvairias užduotis, iš Floridos sausį išplaukusio raketinio kreiserio pagrindinė užduotis – JAV lėktuvnešio „USS George H. W. Bush“ palyda, o galutinis taškas – visai ne Klaipėda.

„USS George H. W. Bush“, kaip ir kitus JAV lėktuvnešius paprastai lydi bent keli tokie „Ticonderoga“ klasės kreiseriai, dar keli eskadriniai mininkai, povandeniniai laivai. Šiuo atveju be „USS Hue City“ smogiamojoje grupėje dar yra ir tos pačios klasės "USS Philipine Sea“.

Po pratybų su lietuviais - į karą su teroristais

Beje, daliai Lietuvos jūreivių abu šie laivai jau yra pažįstami, mat kartu su lietuvių karo laivais, šiems kreiseriams yra tekę dalyvauti pratybose Baltijos jūroje praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje. Pavyzdžiui pratybose Baltops 1996 kartu su Lietuvos karinių jūrų laivyno Griša III klasės fregatomis „Aukštaitis“ ir Žemaitis“ dalyvavo būtent „USS Hue City“.

Šį kartą „USS Hue City“ plaukia ne į pratybas, o kartu su „USS George H. W. Bush“ lėktuvnešio smogiamaja grupe plauks į Viduržemio jūrą, iš kur bus suduoti smūgiai „Islamo valstybei“ Sirijoje. Vėliau praplaukęs pro Raudonąją jūrą, „USS Hue City“ atsidurs Persijos įlankoje, iš kur teroristams bus smogta jau Irake.

Pagrindinį smogiamąjį vaidmenį smogiamojoje grupėje vaidina būtent lėktyvnešio aviacija – skirtingai nei, pavyzdžiui, ne itin sėkmingai Viduržemio jūroje neseniai pasirodęs Rusijos lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“, JAV lėktuvnešiai gabena apie 70 lėktuvų, kurie gali gabenti daugiau ir tiksliau pataikančios ginkluotės, nei Rusijos lėktuvnešio aviacija.

Vis dėlto „Islamo valstybės“ neformalioje sostinėje – Rakos mieste, Sirijoje, iki šiol yra nemažai taikinių, kuriuos gali sunaikinti būtent „USS Hue City“ sparnuotosios raketos „Tomahawk“. Kovą su „Islamo valstybe“ JAV prezidentas Donaldas Trumpas yra paskelbęs savo administracijos prioritetu, todėl neabejojama, jog smūgių kampanija prieš teroristus artimiausiu metu gerokai suintensyvės.