DELFI TV žiūrovui Karoliui paklausus, ką G. Landsbergis mano apie moterų šaukimą į privalomąją pradinę karo tarnybą (PPKT), konservatorių lyderis bene pirmą kartą iš Lietuvos politikų viešai pripažino, kad į karinę tarnybą gali būti šaukiamos ir merginos.

„Mes esame įrašę į programą, kad Lietuvoje turėtume nuosekliai pasiekti visuotinį šaukimą, neišskiriant ir lyties“, – teigė G. Landsbergis.

TS-LKD programoje įrašyta, kad Rezervas būtų formuojamas visuotinės karo prievolės principu: visi vidurinį mokslą baigę jaunuoliai, neturintys sveikatos problemų, kviečiami tarnauti kariuomenėje.

„Suvokiame, jog perėjimas prie tokios sistemos turi būti siekiamybė, kurios praktinis įgyvendinimas reikalaus parengiamojo (kelerių metų) laikotarpio.

9 mėnesius atitarnavę nuolatinės privalomosios tarnybos kariai (šauktiniai), neperėję į profesinę karo tarnybą, įrašomi į kariuomenės rezervą“, – teigiama programoje.

Tikinama, kad būtent toks parengtas organizuotas rezervas, paskelbus mobilizaciją, yra pajėgus nedidelę taikos meto kariuomenę greitai padidinti mažiausiai 3 kartus.

Nuo 2015-ųjų atnaujinus PPKT kasmet į kariuomenę yra pašaukiama apie 3,5 tūkst. vyriškosios lyties jaunuolių, nors savanorystės principu tarnauti gali ir moterys. Tiesa, planuojama, kad augant Lietuvos kariuomenei, ateityje šauktinių skaičius taip pat turėtų augti – kasmet planuojama šaukti apie 4 tūkst. 19-26 metų amžiaus jaunuolių.

Anot G. Landsbergio, nuostata dėl visuotinės tarnybos TS-LKD programoje įrašyta seniai, tik dar neatsakyti nuoseklumo, laiko klausimai. Panašiai kalbėjo ir konservatorių kandidatė į Krašto apsaugos ministrus, 2008-2012 metais jau užėmusi šį postą Rasa Juknevičienė.

„Turi vykti diskusija. Kol kas tai nėra prioritetas, nes ir kariuomenė nepasiruošusi, reikėtų ir įstatymus keisti, reikėtų politinių partijų sutarimo, bet jei ateityje vystysis diskusija, jei jaunimas kels klausimą, kaip tai nutiko Norvegijoje, Izraelyje, kaip bus Švedijoje, tai manau, kad galėsime kelti tą klausimą“, – sakė R. Juknevičienė, pabrėžusi, kad tokiam klausimui, greičiausiai neprireiks referendumo, tačiau nebus ir skubama daryti skubotų žingsnių.

„Tad tai yra pirmieji ilgo kelio žingsniai“, – pabrėžė G. Landsbergis, kuris vėliau patikslino, jog visuotinis šaukimas nebūtinai reikštų, jog merginos būtų šaukiamos būtent į karinę tarnybą, mat yra numatyta galimybė atlikti alternatyviąją tarnybą, kurios efektyvus veikimas šiuo metu kelia nemažai abejonių.

Alternatyvioji karinė tarnyba, kai pašauktos merginos tarnauja įvairiuose civilinės saugos, gelbėtojų daliniuose veikia Vokietijoje, Izraelyje. Lietuvoje tokia tarnyba realiai neveikė.

„Kai nebuvo rimtos visuotinės, tai nebuvo ir alternatyvisos normalios“, – sakė R. Juknevičienė.

„Kalbu apie teisingą sistemą, nes dabar galiojanti loterijų sistemą nelengva pakeisti, bet jei norime kad žmonės tolygiai prisidėtų prie šalies saugumo, turime užtikrinti, kad sistema būtų teisinga“, – sakė G. Landsbergis.