Sekmadienį daugelis vaikų veltui lūkuriavo prie Vilniaus miesto savivaldybės sostinės centre pastatytų oranžinių dviračių stovų. Vidurdienį visą miesto centrą nuo Aušros vartų iki Seimo rūmų apėję LŽ žurnalistai matė tik du "oranžiniais" dviračiais važinėjančius paauglius.

Policija

Vien penktadienį ir šeštadienį policija rado 88 be priežiūros paliktus dviračius. Daugelis jų buvo suniokoti. Penktadienį policijos pareigūnai 3 dviračius rado Kirtimuose esančiame čigonų tabore, keletą - vilniečių sandėliukuose, o vienas pilietis su "oranžiniu" buvo sustabdytas 22-ajame Molėtų plento kilometre.

Policijos patrulių rastus dviračius surenka Vilniaus savivaldybei priklausanti bendrovė "Avarija". Vakar įmonės dirbtuvėse jau gulėjo 25 nepataisomai sugadinti dviračiai. Beveik visi "oranžiniai" buvo be ratų, stabdžių, vairų ir sėdynių. Nuplėšti buvo ir ant rėmo užklijuoti lipdukai, skelbiantys, kad dviratis priklauso Vilniaus miesto savivaldybei.

Panorėję įpratinti vilniečius važinėti dviračiais sostinės vadovai buvo priversti skaičiuoti jų liekanas.

"Daugelis detalių buvo išvogtos, tačiau kai kurie dviračiai buvo tyčia sugadinti, - rodydamas sulankstytus dviračių ratus LŽ pasakojo "Avarijos" pamainos viršininkas Aleksandras Popovas. - Griūdamas žmogus taip dviračio nesumaitos. Nesuprantu, ką jie su tais ratais darė: šokinėjo ant jų ar plytomis daužė". "Avarijos" garaže vakar stovėjo ir 5 suremontuoti dviračiai. Sulaužytas dalis darbininkai pakeitė ardydami kitus, dar labiau suniokotus "oranžinius".

Skaičiuos

Kiek sostinėje liko nesugadintų ir nepavogtų dviračių, vakar niekas nežinojo. Suskaičiuoti likusius dviračius buvo žadama praėjusią naktį, tačiau "Avarijos" darbuotojai abejojo, ar jų bus labai daug. Sekmadienį policijos pareigūnai rado tris dviračius Žirmūnų, Kalvarijų ir A.Juozapavičiaus gatvėse. Žirmūnų gatvės krūmuose rastas "oranžinis" buvo visiškai išrinktas.

Savivaldybės dviračiams išnykus iš gatvių, vilniečiai sulaukė siūlymų jų nusipirkti. Vogti "oranžiniai" šeštadienį buvo pardavinėjami už 20 litų. Sekmadienį pareigūnai Kalvarijų gatvėje sulaikė savivaldybės dviratį, kuris jau buvo perdažytas balta spalva.

"Dviratis buvo perdažytas nekokybiškai, paprastu teptuku, todėl kilus įtarimui pareigūnai jį patikrino. Sulaikytas asmuo teigė, kad dviratį jam paskolino draugas, jau perdažytą nusipirkęs už 50 litų", - vakar LŽ teigė Vilniaus 1-ojo policijos komisariato pareigūnas.

Šio komisariato darbuotojai Kalvarijų turgavietėje sulaikė pusę oranžinio dviračio bandžiusį parduoti neblaivų pilietį. Kadangi vyras vakar dar nebuvo išsipagiriojęs, pareigūnai nežinojo, kur yra kita dviračio pusė. Apie kiemuose ir krūmuose paliktus "oranžinius" policijai telefonu praneša gyventojai.

"Taip ir maniau, kad dviračius išvogs. Vakar vieną mačiau įmestą upelyje Juodajame kelyje, netoli Naujosios Vilnios. Dviratis buvo išrinktas, tik rėmas likęs", - LŽ pasakojo Sereikiškių parke pasivažinėti dviračiu norėjęs moksleivis. Jo teigimu, "oranžinio" dalys puikiai tinka kitų modelių dviračiams, o rėmus vandalai išmeta, nes jie yra pažymėti policijoje.