R. Lauderis pareiškė: „Toks istorijos perrašymas nepriimtinas. Užuot, kaip anksčiau padarė buvę Lietuvos vadovai, pripažinęs, kad daug lietuvių aktyviai bendradarbiavo su okupantais naciais ir įdavinėjo žydus, ministras Šimašius mieliau liaupsina revizionistus savo šalyje. Sunku patikėti, jog šiais laikais, kai nestinga liudijimų, kad tiek daug lietuvių bendradarbiavo su nacių okupantais, atsiranda tvirtinančiųjų, kad antisemitizmas neturėjo įtakos Lietuvos žydų naikinimui. Kitos Europos šalys gali ginčytis, kad jų gyventojai gynė žydus nuo nacių. Lietuva negali“.

Pasak žydų kongreso vadovo, per Antrąjį pasaulinį karą buvo sunaikinta daugiau nei 90 proc. Lietuvoje gyvenusių 220 tūkst. žydų. Per Holokaustą žuvo 6 mln. žydų. 

1995 m. tuometinis Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas kalboje Izraelio parlamente atsiprašė lietuvių tautos vardu už tuos lietuvius, kurie dalyvavo nacių persekiojimuose ir žydų žudyme Antrojo pasaulinio karo metais.

DELFI primena, kad teisingumo ministras trečiadienį savo tinklaraštyje atmetė kaltinimus Lietuvai buvus "antižydiška" ir kolaboravus su naciais.

„Pirma, tai, kad Lietuvoje buvo nužudyta daug žydų, nereiškia, kad lietuviai - žydšaudžių tauta. Atvirkščiai - Lietuva nuo seno buvo vieta, kurioje žydai saugiai ir taikiai gyveno. Iki nacių atėjimo. Jei lietuviai būtų antižydiški, Lietuva nebūtų tapusi prieglobsčiu žydams, o Vilnius - Šiaurės Jeruzale", - tinklaraštyje rašė teisingumo ministras.

Anot R.Šimašiaus, Lietuvoje nebuvo žydų persekiojimo ar engimo, "priešingai nei JAV, kuri pradžioje nenorėjo įsileisti iš Vokietijos nuo Hitlerio bėgančių žydų, Sovietų Sąjungos, kuri gražindavo nuo Hitlerio pabėgusius žydus naciams, ar net Jungtinės Karalystės, kurioje netrūko pseudoarijiškų paistalų".

"Kaltinant Lietuvą antisemitizmu ar kolaboravimu yra įžeidžiamas šimtų Lietuvos žmonių, kurie gelbėjo žydus, atminimas. (...) kaip galima kaltinti Lietuvą kolaboravimu su naciais, jei šis kolaboravimas jokiais oficialiais formaliais būdais tiesiog nevyko", - rašo R.Šimašius.

Teisingumo ministras taip pat pabrėžė, kad nepaisant dedamų pastangų naciai Lietuvoje taip ir nesugebėjo suformuoti savo SS legiono - priešingai nei Latvijoje ar Estijoje bei daugelyje kitų okupuotų šalių.

"Manau, kad į istorijos klausimus mes turime atsakinėti pakelta galva, juo labiau kai turime aiškius atsakymus", - teigė R.Šimašius.