Buvęs ilgametis Lietuvos žydų bendruomenės direktorius Simonas Gurevičius paskelbė, jog yra išrinktas Vilniaus žydų bendruomenės vadovu. Tuo tarpu Lietuvos žydų bendruomenės vadovė Faina Kukliansky teigia, kad rinkimai buvo neteisėti.

BNS persiųstame S.Gurevičiaus pranešime nurodoma, kad trečiadienio balsavime Vilniuje dalyvavo 262 žmonės.

„Tai yra didžiausias kvorumas per paskutinį dešimties metų laikotarpį ir kone visą Vilniaus žydų bendruomenės gyvavimo istoriją. Žmonių aktyvumas parodo, kad bendruomenės nariai yra vieningi ir neabejingi, o tai yra svarbus žingsnis užtikrinant demokratinę bendruomenės plėtrą ir ateitį“, - sakė S.Gurevičius.

Pasak jo, apie norą dalyvauti pirmininko rinkimuose buvo pareiškęs ir kitas Vilniaus žydas Arkadijus Vinokuras, tačiau dar prieš balsavimą jis atsiėmė savo kandidatūrą. Todėl kandidatu į Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkus buvo pasiūlytas Semionas Ceitlinas.

Dabartinė Lietuvos žydų bendruomenės ir Vilniaus žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky teigia, kad trečiadienį vykę rinkimai yra neteisėti.

„Valdybos posėdis, kuriame buvo apsispręsta dėl pirmininko rinkimų, buvo sušauktas be pirmininko, pirmininkas nepasirašė protokolo, be pirmininko žinios buvo nuspręsta rinkiminės konferencijos vieta ir valanda. Mano parašo ant protokolo nėra iki šiol“, - BNS sakė F.Kukliansky.

Pasak jos, įvykę rinkimai taip pat prieštarauja asociacijų įstatymui, nes juose nebalsavo daugiau negu pusė Vilniaus žydų bendruomenės narių. Joje yra registruota maždaug 2,2 tūkst. žmonių.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė teigė kol kas nesiruošianti teismui skųsti balsavimo rezultatų.

„Patinka man ponas Gurevičius, ar ne, patinka man rinkėjai, ar ne, jie tiesiog yra tokie, kokie yra. Jie turi prigimtinę teisę būti žydų bendruomenės nariais ir jie turi teisę išsirinkti tokį lyderį, kokio jie nori. Su tuo aš visiškai nesiruošiu ginčytis ir tas manęs nežeidžia“, - kalbėjo F.Kukliansky.

„Tačiau jeigu tokie Vilniaus žydų bendruomenės priimti sprendimai trukdys normaliam darbui, tai, matyt, teks imtis kokių nors priemonių“, - pridūrė ji.

Tuo metu S.Gurevičius teigė, kad Vilniaus žydų bendruomenė dar kovą nustatė rinkiminės konferencijos datą ir skyrė organizacinį komitetą renginiui organizuoti: „Esu to komiteto narys ir padariau visus veiksmus, kad konferencija būtų suorganizuota teisėtai, turiu net tarptautinės teisinės įmonės išvadas, kurios tai patvirtina“.

Simonas Gurevičius
Jis stebėjosi, kad F.Kukliansky ginčija kvorumą kaip neteisėtą. Vilniaus žydų bendruomenės įstatuose nurodyta, kad kvorumas yra nustatomas konferencijos nuožiūra vadovaujantis protingumo principu.

„Keista, kai šį kvorumą ginčija pirmininkė, kuri buvo išrinkta vos ne trigubai mažesnio skaičiaus žmonių ir tuomet jai tai visai neužkliuvo“, - sakė S.Gurevičius.

Pasak jo, Vilniaus žydų bendruomenės pirmininko rinkimuose būtų dalyvavę ir daugiau žmonių, jei ne Lietuvos žydų bendruomenės vadovybės ir administracijos dedamos pastangos, kuomet visais įmanomais būdais bendruomenės nariams buvo sakoma, jog balsavimas nevyks.

„O vat jau tai tikrai yra neteisėta. Turiu tik vieną būdą tai paaiškinti. Rinkimų bijo tik tas, kas žino, kad demokratiniu būdu jis nelaimės“, - kalbėjo S.Gurevičius.

Šį sekmadienį taip pat vyks rinkimai į Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko postą, juose dalyvaus ir S.Gurevičius. Dabartinė kadenciją baigianti jos vadovė F.Kukliansky neatskleidžia, ar dalyvaus balsavime.

Gegužės pradžioje S.Gurevičius inicijavo peticiją dėl naujos Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko rinkimų tvarkos. Peticijoje reikalaujama, kad būtų palikta anksčiau taikyta rinkimų tvarka. Dokumente rašoma, kad likus mėnesiui iki žydų bendruomenės vadovo rinkimų pakeitus jų tvarką buvo sumažinta regioninių žydų galia.