Nukentėjusiųjų vardu F.Kukliansky paprašė teismo V.Tomkų nubausti maksimalia 5 tūkst. litų bauda ir konfiskuoti įrankius, kuriais buvo dauginami leidiniai su antisemitinio pobūdžio turiniu. Advokatės įsitikinimu, neigiamą visuomenės reakciją reikėtų laikyti sunkinančia aplinkybe.

Šiandien Vilniaus 2-ajame apylinkės teisme iš esmės buvo išnagrinėta dienraščio "Respublika" leidėjo Vito Tomkaus administracinė byla dėl galimo tautinės bei religinės nesantaikos kurstymo.

Posėdyje dalyvavo JAV žydų komiteto Europos reikalų direktorius Andrew Bakeris, kuris išdėstė savo požiūrį į V.Tomkaus publikacijas. Teismo proceso stebėti žadėjo atvykti ir holokausto nusikaltimus tiriančio Simono Vyzentalio centro Izraelio skyriaus direktorius Efraimas Zuroffas, tačiau jis posėdyje nepasirodė. E.Zuroffas pranešė, kad jis turėjo išvykti į kitą ES valstybę.

A.Bekeris pasakojo, kad praėjusiame šimtmetyje viena iš ryškiausių antisemitizmo formų buvo sukurtas mitas, susijęs su jų pasaulio valdymu. „19 a. tekstas apie tai buvo sukurtas Rusijos specialiosios slaptosios carinės policijos. Jį pirmieji atspausdino rusai“, - teismui sakė A.Bekeris.

„Kai straipsniai pasirodė Lietuvoje, jie buvo perduoti ir platinti žmonėms, kurie yra kilę iš Lietuvos ir gyvena visame pasaulyje. Organizacijos, ambasados, kurios seka gyvenimą Lietuvoje, pažymėjo, kad tokie straipsniai atsirado, nes jie išsiskiria ir peržengia tas ribas, kurias mes vadiname normaliomis. Todėl šios publikacijos susilaukė didelio dėmesio tiek Amerikoje, tiek Europoje, tiek kitur“, - teismui sakė A.Bakeris.

Nukentėjusiuoju šioje byloje pripažintas Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius sakė, kad „pastaruoju metu dėl bylos yra sukeltas didžiausias ažiotažas“. „Kai kurie politikai ir žurnalistai bandė pabrėžti, kad ta Tomkaus rašliava lietė korupciją, o ne žydus. Aš laikau žydų bendruomenę nukentėjusiais“, - sakė S.Alperavičius. Jis mano, kad V.Tomkui turi būti paskirta maksimali nuobauda.

S.Alperavičius įsitikinimu, toks laikraštis, kaip „Respublika“ civilizuotoj šalyje būtų senai uždarytas ir uždraustas.

Generalinės prokuratūros atstovas Rimvydas Valentukevičius teigė, jog dėl V.Tomkaus publikacijų prokuratūra buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, tačiau jį nutraukė, nes veikos kvalifikacija atitinka administracinės teisės pažeidimų kodekse numatytą veiką. Atlikinėdami tyrimą pareigūnai surinko pakankamai duomenų, įrodančių, kad V.Tomkus galėjo padaryti pažeidimą.

„Teismas administracinės nuobaudos dydį turėtų nustatyti įvertinęs ne tik mano pateiktus įrodymus, bet ir atsižvelgdamas į asmens, apie kurį kalbama, asmenybę“, - sakė prokuroras R.Valentukevičius.

Posėdyje buvo pagarsinta ir specialistų atlikta V.Tomkaus publikacijų analizė. Vėliau išklausęs prokuroro, A.Bakerio, nukentėjusiųjų ir jų gynėjos kalbų, teisėjas Audrius Cininas išėjo rašyti sprendimo. Jis bus skelbiamas ketvirtadienio rytą.