Pasaulio tautų teisuolis – garbės vardas, kurį Izraelio valstybė suteikia kitų šalių piliečiams, gelbėjusiems Holokausto aukas.

Dar 2011 m. pavasarį pas Vyriausybės kanclerį svarstytas klausimas dėl Vilniaus gatvių vadinimo Pasaulio tautų teisuolių vardais. Tąkart sutarta, kad Vilniuje atsiras tokių gatvių, pažadėta įrengti ir Pasaulio tautų teisuolių alėją.

Savivaldybės atstovai tvirtina, kad šiame procese jau pasistūmėta. Kaip teigiama savivaldybės DELFI pateiktame atsakyme, Pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija jau yra nutarusi skverui Verkių seniūnijoje suteikti Pasaulio tautų teisuolių vardą, o šalia esančiai gatvei – teisuolės O. Šimaitės vardą. Dar viena gatvė tarybos sprendimu pavadinta teisuolio Juozo Rutkausko vardu.

F.Kukliansky: savivaldybė mūsų prašymo neišgirdo

Faina Kukliansky
Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko pavaduotoja Faina Kukliansky stebėjosi iš DELFI išgirdusi, kad dėl Pasaulio tautų teisuolių alėjos savivaldybė jau apsisprendusi. Pasak jos, iki šiol dėl to tik ginčytasi.

Žydų bendruomenė palaiko Pasaulio tautų teisuolių alėjos idėją, tačiau norėtų, kad ji įsikurtų ne Jeruzalės rajone, o sostinės centre, arčiau buvusio geto. Šios vietos esą būtų prieinamesnės ir turistams.

„Dėl tokių dalykų savivaldybė negali spręsti viena. Suprantu, kad savivaldybei negalima nurodinėti, ką daryti, bet reikia tartis su bendruomene. Galbūt komisijai tinkamai išaiškinus, ji priimtų kitokį sprendimą“, – svarsto F. Kukliansky.

Ji nepatenkinta, kad teisuolės O. Šimaitės vardu pavadinta gatvė Jeruzalėje. Esą būtų buvę geriau į O. Šimaitės pervadinti netoli Tymo turgaus esančią Kūdrų gatvę. Kūdrų gatvėje nėra nė vieno gyvenamojo adreso, tad, mano pašnekovė, niekam nereikėtų keisti adresų.

„Komisija du kartu atmetė mūsų prašymą. (...) Sprendžiantys žmonės gal net nežino, kas O. Šimaitė yra, jiems niekas nepaaiškino“, – kalbėjo F. Kukliansky. Ji prisiminė, kad to dar būdamas gyvas prašė ir O. Šimaitės sūnėnas.

F. Kukliansky klausia, kieno interesai nukentėtų, jei Kūdrų gatvė būtų pervadinta O. Šimaitės vardu, o Misionierių sodams būtų suteiktas Gelbėtojų vardas. „Gerai, kad kažkas iš viso daroma. Tai sveikintinas dalykas. Juk teisuoliai – krikščionys, kuriais seniausiai reikėjo pasirūpinti. Tačiau kada ir Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus atstovai, ir Žydų bendruomenė, ir giminaitis prašo, kad gatvė būtų pervadinta O. Šimaitės vardu, savivaldybė šio prašymo neišgirdo. Nesuprantu to priežasčių“, – piktinosi F. Kukliansky.

Savivaldybė: teritorija Jeruzalėje pasirinkta dėl jos grožio

Vilniaus miesto savivaldybė
Tuo metu Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisijos pirmininkė, miesto tarybos narė Daina Urbanavičienė priekaištus atmeta.

Pasak D. Urbanavičienės, savivaldybės iniciatyvai įrengti Pasaulio tautų teisuolių parką buvo svarstomos kelios vietos. Teritorija šalia Jeruzalės pasirinkta dėl jos grožio ir teritorijos dydžio, kadangi tvarkant parką bus pasodinta apie šimtas naujų medžių, pastatyta atminimo lenta su visais Pasaulio tautų teisuolių vardais. Šiam sprendimui dar turės pritarta miesto taryba.

„Todėl natūralu, kad ir O. Šimaitės vardu pasiūlyta pavadinta gatvę šalia numatomo Pasaulio tautų teisuolių vardo parko, kurį savivaldybė ketina visiškai sutvarkyti. O. Šimaitei atminimo lenta jau yra įrengta Vilniaus universiteto šiauriniame korpuse, taigi Senamiestyje, netoli buvusio žydų geto. Todėl pervadinti Šv. Kazimiero gatvę arba Kūdrų gatvę O. Šimaitės vardu ir nebuvo pritarta. Be to, Vilniuje, ypač Senamiestyje gatvės, kurios jau turi pavadinimus, nėra pervadinamos“, – paaiškino D. Urbanavičienė.

O. Šimaitė (1894-1970) – Vilniaus universiteto bibliotekininkė, pasinaudojusi savo tarnyba gelbėti žydus Antrojo pasaulinio karo metu. O. Šimaitė patekdavo į Vilniaus getą tvirtindama, kad turi atsiimti knygas iš žydų studentų. Ji įnešdavo maisto ir kitų daiktų, o išnešdavo vertingus istorinius ir literatūrinius dokumentus.

1944 m. naciai suėmė ir kankino O. Šimaitę. Po to ji buvo nugabenta į Dachau koncentracijos stovyklą, o iš ten perkelta į koncentracijos stovyklą pietų Prancūzijoje. Po išlaisvinimo liko Prancūzijoje. Jai suteiktas pasaulio tautų teisuolės vardas, o Jeruzalėje auga O. Šimaitei skirtas medis. 2002 m. ji įvertinta Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi.