„Tokiais savo veiksmais Seimo narys B. Bradauskas viešai ir užgauliu būdu teigdamas, kad nėra skirtumo tarp paprastų sovietmečiu Lietuvoje gimusių vaikų ir vaikų, dėl SSRS okupacijos ir vykdytų nusikaltimų žmoniškumui gimusių tremtyje (t.y. tremtinių) šiurkščiai įžeidžia ir menkina pastaruosius Lietuvos Respublikos gyventojus bei pačius nusikaltimus žmoniškumui“, - savo kreipimesi teigia J. Survila.

Kaip žinoma, prieštaraudamas valdančiųjų darbo grupės pasiūlymui įvesti automobilių mokestį, kad būtų surinkta pakankamai lėšų senatvės ir neįgalumo pensijų kompensavimui, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas B. Bradauskas pasiūlė ieškoti kitų lėšų šaltinių. Vienas jų – galimybė nebemokėti pensijų tremtiniams arba peržiūrėti šių pensijų gavėjų sąrašą.

B. Bradauskas piktinosi, kad Lietuvoje tremtinių pensijos mokamos net asmenims, kurie realiai nebuvo ištremti, o tik įtraukti į tremiamųjų sąrašus ir slapstėsi. Jam taip pat nepriimtina, kad tremtinių pensijos mokamos ir tremtinių vaikams.

„O mes trenkiame iš peties, taip sakant. Iš Marijampolės į Vilkaviškį persikėlė – jau mokame. Neva tai bėgo nuo tremties. Sąrašuose buvo, bet neištrėmė ir niekur neišvažiavo, bet mes mokame. Susirinko chebra, paliudijo, kad partizanams nešė duoną ir jau mokame. Tokios netvarkos yra labai daug. Reikia mokėti tik tiems, kurie iš tikrųjų patyrė stresą, kurie buvo išvežti į Sibirą. O dabar vaikai, gimę Sibire. Koks skirtumas vaikui, kur jam gimti? Aš pasikalbu su draugais, kurie gimė Sibire: ką tu, sako, mes ten žymiai geriau gyvenome negu Lietuvoj, nei mums ten svarbu kur ten tie tėvai Lietuvoje gyveno, nei ką. Baigė visi mokslus ir kiek nesugrįžo tų jaunų žmonių. Tai ką mes turime juos surasti ir irgi pensijas mokėti?" - kalbėdamas su DELFI piktinosi B. Bradauskas.

Konservatorius J. Survila sako, kad tokie B. Bradausko žodžiai galimai pažeidžia Baudžiamąjį kodeksą, kuriame įtvirtintas draudimas viešai pritarti SSRS ar nacistinės Vokietijos agresijai prieš Lietuvą, taip pat pritarti ar šiurkščiai menkinti šių totalitarinių režimų įvykdytus nusikaltimus žmoniškumui, karo nusikaltimus ar labai sunkius nusikaltimams prieš Lietuvos gyventojus.

„Didelė gausa viešai prieinamų Lietuvos istorikų darbų ir istorinės medžiagos aiškiai liudija kokiomis kankinančiomis, sveikatai ir žmogaus orumui ypatingai žalingomis ir ilgalaikius neigiamus padarinius paliekančiomis prievartinėmis nelaisvės sąlygomis teko gyventi tremtiniams. Todėl apibendrinantis ir tremtiniams priskiriamas B. Bradausko teiginys „mes ten žymiai geriau gyvenome nei Lietuvoje“ yra klaidinantis, iškreipiantis istorinius faktus ir skleidžiantis melagingą informaciją, šiurkščiai menkinantis Lietuvos tremtinius ir patį prievartinį trėmimą, kuris laikomas nusikaltimu žmoniškumui“, - teigia konservatorius.

Remiantis Baudžiamuoju kodeksu, pritarimas sovietų ar nacių agresijai prieš Lietuvą, šiurkštus šių režimų nusikaltimų menkinimas gali būti baudžiamas bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.