„Matyt, nebėra slapta, kad vos ne nuo Naujųjų šis asmuo pradėjo gerti, ar darbų nebuvo, ar kitokiu būdu negavo pašalpų, ar alkoholio ir jis (įtariamasis – DELFI) pradėjo žudyti“, – ketvirtadienį keturių moterų nužudymo Kražiuose aplinkybes komentavo vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Vilniaus narkologijos centro direktoriaus Emilio Subatos įsitikinimu, tai – užleistas atvejis. „Kaip esu sakęs DELFI, norint išvengti tokių nelaimių, reikėtų priverstinio hospitalizavimo, nelaukiant, kol alkoholinė psichozė atsiras“, – mano psichiatras.

Kai žmogus savaitėmis ar net mėnesiais vartoja dideles alkoholio dozes ir staigiai nutraukia, pasak E. Subatos, pasireiškia abstinencija, drebulys, prasideda haliucinacijos, kyla baimė, įtampa, gali sutrikti orientacija laike, vietoje ir t. t.

„Todėl jei žmogus vartoja alkoholį ir negali liautis, o nuo to kenčia aplinkiniai, reikėtų ginti jų teises – ieškoti teisės mechanizmų, kaip geriančius žmones hospitalizuoti, nelaukiant nelaimės“, – pakartojo jis.

Emilis Subata

Kas vyksta alkoholinės psichozės metu ir ką daryti su žmogumi, kuris negali liautis gėręs, klausėme Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ūmios psichiatrijos skyriaus vedėjos Veronikos Žalimienės.

„Prasidėjus alkoholinei psichozei žmogus neadekvačiai elgiasi, tačiau nebūtinai aktyviai veikia, gali elgtis priešingai – nekalbėti, kažko bijoti, nuo kažko gintis ar pulti. Gali būti haliucinacijos, kliedesiai arba viena ir kita“, – vardijo gydytoja.

Pasak V. Žalimienės, alkoholinės psichozės pasireiškia labai skirtingai, tačiau jų metu gali būti padaryti ir nusikaltimai, po kurių žmogus gali net neprisiminti, ką padarė. Tai vadinamos amnezinės psichozės formos.

- Kiek reikia gerti, kad šitaip pakriktum?

-Kiekvieno žmogaus tolerancija alkoholiui skirtinga, nors vyrų paprastai šiek tiek didesnė. Priklauso nuo sveikatos būklės, asmenybės, ko ir kiek žmogus gėrė.

Pastaruoju metu daugėja atipiškų pasigėrimo formų, atipiškų alkoholinių psichozių. Jos sudėtingesnės, nestandartinės, su didesniais somatinės būklės pakenkimais.

- Kodėl?

- Pakito pats alkoholio vartojimas, labai daug vartojama surogatų, geriamas ne tik alkoholis, bet ir vaistai, kad poveikis būtų stipresnis.

Pastebime, jog alkoholio vartojimas neretai naudojamas ir kaip grasinimo priemonė, manipuliacija kitais. Tokiais atvejais šalia alkoholio dar dažniau griebiamasi pagalbinių svaiginimosi priemonių.

-Kokių būklių pacientai pas jus atgabenami?

-Įvairiausių, pradedant paprastais prisigėrusiais, baigiant grasinančiais sau ar kitiems, siautėjančiais, su kuriais nebesusitvarko artimieji.

- Jei labai agresyvūs, atvežta surištus?

-Nebūtinai tokius žmones reikia rišti. Žinoma, jei labai agresyvūs, kviečiama policija, kuri taiko tramdomąsias priemones. Tačiau neretai namiškiai ūmių būklių pacientus atveža patys ir sprendžiame, ką su jais daryti. Jei tai eilinis pasigėręs chuliganas, kviečiame policiją, tačiau jei matome, kad tai liga ir žmogų reikia gydyti – hospitalizuojame.

- Kaip gydote?

-Nėra standarto, tačiau visų pirma nuprausiame. Priėmime sutvarkoma higiena ir pagal būklę taikomas gydymas. Jeigu pasireiškia haliucinacijos – vienaip, jeigu tai paprastas pasigėrimas, pradedama detoksikacija, lašinami skysčiai. Jeigu žmogus nemiega, duodame migdomųjų.

-Psichikos ligos sunkina alkoholines psichozes ar neturi joms įtakos?

-Psichikos ligomis sergantys pacientai pas mus retesni, tačiau pasitaiko. Jų būklėms taip pat įtakos turi ką ir kiek gėrė. Liga kartais pasunkina būklę, tačiau kartais ne ir tada vyrauja vien alkoholizmui būdingi simptomai.

-Kiek laiko geriant žmogui jau reikia kreiptis pagalbos?

-Mes kiekvienas savo artimą pažįstame ir žinome, ko iš jo galima laukti. Nėra standartinio atsakymo. Tačiau jei žmogus negėrė ir kelinta diena alkoholizuojasi, išsako suicidines mintis ar pradeda grasinti artimiesiems, be abejo, reikia kreiptis pagalbos, o ne tik pasidejuoti kaimynei, taip slopinant augantį nerimą.

-Kur konkrečiai kreiptis?

-Priklauso nuo gyvenamosios vietos. Tačiau visų pirma reikėtų nueiti pas šeimos gydytoją, kad įvertintų situaciją, išrašytų siuntimą pas specialistą.

Jeigu geriančiojo būklė ūmi – reikia kviesti gertąją medicinos pagalbą ir vežti į ligoninę. Tačiau jei žmogus tik negali sustoti gerti, jam gali būti pasiūlyta narkologinė pagalba. Kiekvienas atvejis – individualus, priklauso nuo geriančiojo būklės.