Penktadienį per spaudos konferenciją Vilniuje "Vesna" atstovas Valentinas Stefanovičius patvirtino, kad A.Beliackis sulaikytas pagal Baltarusijos baudžiamojo kodekso straipsnį dėl pelno slėpimo, stambiu mastu, ir jam gresia iki septynerių metų nelaisvės su turto konfiskavimu.

"Vakar Minsko centre buvo sulaikytas žmogaus teisių centro "Vesna" vadovas A.Beliackis. Mums žinoma, kad jis sulaikytas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį dėl įtarimų vengus mokėti mokesčius stambiu mastu", - sakė V.Stefanovičius.

Spaudos konferencijoje "Vesna" atstovas pasakojo, kad Baltarusijos teisėsaugos susidomėjimas jų finansais jiems nebuvo naujiena, nes jie jau lankėsi ir šios šalies Mokesčių inspekcijoje, kur jiems buvo pateikti dokumentai, parodantys įplaukas jų bankų sąskaitų Vilniuje.

Pasak V.Stefanovičiaus, paklausus, kas Baltarusijos mokesčių inspektoriams pateikė tokius duomenis ir kuo jie pagrįsti, gautas atsakymas, jog duomenis pateikė Lietuvos Teisingumo ministerija pagal teisinės pagalbos prašymą.

V.Stefanovičius Lietuvos Teisingumo ministerijos veiksmus perduoti Baltarusijai finansinius duomenis sakė vertinantis kaip nesusipratimą ir koordinacijos tarp institucijų trūkumą.

"Mes žinome, kiek daug Lietuva daro dėl Baltarusijos demokratijos, ir tai vertinu kaip nesusipratimą. Deja, jis mums labai brangiai kainuos", - per spaudos konferenciją sakė "Vesna" atstovas.

Baltarusijos Laisvojo teatro vadovas Nikolajus Chalezinas penktadienį interneto svetainėje "Cartija'97" pranešė, kad Lietuva Baltarusijos valdžiai suteikė informaciją apie šios šalies nevyriausybinių organizacijų (NVO) Lietuvoje turimas bankų sąskaitas, todėl autoritarinis Minsko režimas sudavė smūgį vienai efektyviausiai dirbančių žmogaus teisių gynimo organizacijų Baltarusijoje "Vesna".

N.Chalezinas priminė, kad daugelis Baltarusijos visuomeninių organizacijų registruotos Lietuvoje, nes savo šalyje negali vykdyti ūkinės veiklos.

"Nežinia, kas tiksliai davė įsakymą, bet prieš mėnesį Lietuva suteikė visą bankinę baltarusių visuomeninių organizacijų, registruotų šioje šalyje, informaciją. (...) Baisiausia, kad prielaidas smogti "Vesnai" sukūrė ne Finansinių tyrimų departamentas, o kaimyninės valstybės vadovai", - teigė baltarusis.

Jo tvirtinimu, Baltarusijos valdžiai tapo žinomi net asmeninių bankų sąskaitų numeriai ir daryti pervedimai.

Baltarusijoje pastaruoju metu prezidento Aleksandro Lukašenkos vadovaujamas režimas labai nuosekliai bando užgniaužti bet kokias protesto formas į finansinę krizę įklimpusios šalies visuomenėje.