Kol tai dar neįvyko, sostinės savivaldybės interneto svetainėje vilniečiams siūloma sudalyvauti apklausoje "Prezidento Algirdo Mykolo Brazausko atminimas" ir pareikšti savo pritarimą arba nepritarimą idėjai šio politiko vardu pavadinti Žirmūnų tiltą, rašo "Vilniaus diena".

Tiesa, apklausos rezultatai greičiausiai neturės juridinės galios tarybos sprendimui. Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius dienraštį informavo, kad apklausos tikslas - sužinoti vilniečių nuomonę.

Dienraščio kalbintas Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisijos pirmininko pavaduotojas istorikas Tomas Čaplinskas teigė, kad svarstant Č.Juršėno pasiūlymą buvo kalbama ir apie velionio prezidento vardo suteikimą kitiems tiltams.

"Buvo alternatyvus pasiūlymas. Svarstyta A.M.Brazausko vardą suteikti Valakupių tiltui, tačiau komisija vis dėlto pasirinko Žirmūnų tiltą. Taip pat buvo siūlymas surengti apklausą ir pasidomėti vilniečių nuomone šiuo klausimu", - teigė pašnekovas.

Idėjos autorius Č.Juršėnas dienraščiui teigė jau senokai svarstęs, kaip būtų galima įamžinti buvusio bendražygio atminimą. Galiausiai žvilgsnis pakrypo Žirmūnų tilto link.

"Ta idėja man kilo senokai. Juk kas yra tiltas? Tai statinys, kuris jungia skirtingus krantus. A.M.Brazauskas, kaip tas tiltas, taip pat simbolizuoja perėjimą. Iš vienos sistemos į kitą. Sovietmečiu, kai Maskva dar buvo stipri, jis pasisakė už Lietuvos komunistų partijos savarankiškumą ir tai pasiekė. Tai buvo krantas, kurį jis ruošėsi palikti. Kitame krante jis irgi smarkiai prisidėjo prie Lietuvos valstybingumo stiprinimo. Todėl tiltas šiuo atveju labai svarbus ženklas, kaip simbolis", - idėjos esmę aiškino Č.Juršėnas.

Anot pašnekovo, tinkamiausias jam pasirodė Žirmūnų tiltas, nes jis yra miesto centre ir visai netoli Mindaugo tilto.

"Galbūt Valakupių tiltas yra ilgesnis ir gražesnis, tačiau Žirmūnų tiltas tinkamesnis. Jis miesto centre. Be to, A.M.Brazausko specialybė yra inžinierius hidrotechnikas, ir jis vienaip ar kitaip susijęs su vandeniu. Todėl čia drauge jam būtų atminimas kaip geram statybininkui, nes dirbo jis tikrai neblogai", - pabrėžė pašnekovas.