„Socialinė apsauga Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje yra žemesnė nei Graikijoje. Taigi, estai ir lietuviai moka už socialinę apsaugą Graikijoje. Tai netvaru“, – interviu BNS sakė europinės liberalų partijos ALDE prezidentas Hansas van Baalenas (Hansas van Balenas).

55 metų olandų europarlamentaras taip pat paragino Vakarus išlaikyti sankcijas Rusijai, nes, pasak jo, nesustabdžius Maskvos Ukrainoje kitas taikinys gali būti Baltijos šalys.

– Per pastaruosius kelerius metus Europoje iškilo kraštutinės dešiniosios ir kraštutinės kairiosios partijos. Ar liberalios idėjos patiria krizę Europos politikoje?

– Tai yra iššūkis, bet ne krizė. Liberalai remiasi dviem ramsčiais: pirmas - laisva ekonomika ir konkurencija, antras - pilietinės laisvės, žmogaus teisės ir teisės viršenybė.

Globalizacijos laikais, vystantis tarptautinei prekybai, skaitmeninimui, robotizacijai, dalis visuomenės, ypač išsilavinęs jaunimas, sugeba patys susikurti darbo vietas ir dirbti visame pasaulyje, bet daugybė kitų žmonių, įskaitant ir viduriniąją klasę, negali rasti darbo. Mes pasisakome už laisvąją rinką, bet turime įtraukti tuos žmones, kuriems permainos kelia sunkumų. Negali būti taip, kad liberalizmas nepateiktų jokio sprendinio žmonėms, kurie nėra vadinamajame visuomenės viršutiniame segmente.

Mes giname pilietines laisves, bet Vokietija negali kasmet priimti po milijoną pabėgėlių. Turime vertinti, kas turi teisę gauti pabėgėlio statusą, o kas tik ieško darbo - pastariesiems turi būti kitas žaliosios kortos pasirinkimas, o jos nesuteikus tokie žmonės turi grįžti iš kur atvykę. Tai nereiškia liberaliųjų vertybių atsisakymo, bet turime būti konkretūs ir atskirti šias grupes.

– Ar jūsų minima pabėgėlių krizė, kartu su galimu „Brexit“ (Britanijos pasitraukimu iš ES) ir krize Graikijoje gali paskatinti ES dezintegraciją?

– Tokia grėsmė egzistuoja. Pažvelkime į Baltijos šalis. Socialinė apsauga Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje yra žemesnė negu Graikijoje. Taigi estai ir lietuviai moka už socialinę apsaugą Graikijoje. Tai netvaru. Graikija privalo reformuotis. Jei ji nevykdys tikrų reformų, ji neturi vietos valiutų sąjungoje. Būtina laikytis bendrų taisyklių.

– Kokia jūsų pozicija dėl sankcijų Rusijai - ar jos turi būti pratęstos, ar gali būti sušvelnintos?

– Privalome išlikti tvirti. (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas pažeidė tarptautinius įstatymus, kovodamas prieš Ukrainą ir neteisėtai aneksuodamas Krymą. Su tuo negalima taikstytis. Jei Putinui ten būtų atvertas kelias, ką jis darytų su Lietuva, Latvija ir Estija? Jis jau okupavo teritorijas Gruzijoje ir Moldovoje. Putinas privalo žinoti - „ne“ reiškia „ne“. Taigi sankcijos turi išlikti, kol jis atsitrauks.

Taip pat atsiras NATO batalionai, prie jų prisidės ir Nyderlandai. Bet kurios iš Baltijos šalių ar Lenkijos užpuolimas yra mūsų visų užpuolimas. Putinas turi žinoti, kad yra ribos, kurių jam nevalia peržengti.

– Kokia yra jūsų žinia Lietuvos liberalų sąjūdžiui, kuris atsidūrė korupcijos skandalo centre?

– Mano kuklus patarimas – būti visiškai skaidriems, atviriems ir imtis priemonių, kad tai nepasikartotų. Ne mano reikalas teisti buvusį liberalų lyderį; jis stos prieš teismą ir turės teisę gintis. Mano paties olandų liberalų partijoje VVD yra labai tvirtas elgesio kodeksas. Jei pažeidi įstatymus – viskas baigta. Taip pat negalima užsiimti veiksmais, kurie galbūt nėra neteisėti, bet pakerta žmonių pasitikėjimą. Į politiką neinama pelnytis iš politikos. Už tai gauni atlyginimą ir turi nepriklausyti verslo bendruomenei, nes politikoje esu vardan visos šalies gerovės.

Liberalai paprastai vykdo verslui draugiškesnę politiką nei kitos partijos. Ar pernelyg glaudūs liberalų ryšiai su verslu yra didelė problema?

– Tai aktualu visoms politinėms partijoms. Nepamirškite, kad tarp socialistų taip pat yra kyšininkų. Tai nėra vien liberalų ar krikščionių demokratų problema. Visi atsakingi politikai privalo būti nepaperkami. Galime palaikyti labai gerus santykius su aplinkosauginiais judėjimais, verslu, bažnyčia, bet niekada negalime būti nuperkami.

– Lietuvos Darbo partija taip pat yra ALDE grupės narė. Ar tai reiškia, kad, jūsų požiūriu, Darbo partija atstovauja liberalioms idėjoms?

– Vardai nėra svarbūs. Pavyzdžiui, turėjome Portugalijos partiją, kuri vadinosi socialdemokratais. Svarbu, ar pati politika yra liberali, ar pasisakoma už laisvą prekybą, individo laisvę ir teisės viršenybę. Darbo partija yra ALDE partijos narė, ir mums tai labai malonu.

Jie atitinka liberalų partijai keliamus kriterijus?

– Taip. Jie yra mano kolegos Europos Parlamente, ir jie gerai darbuojasi liberalų frakcijoje.

Ačiū už interviu.