Kaip pasakojo Sandra (vardas merginos prašymu pakeistas - DELFI), viena jos pažįstamų merginų netrukus gimdys, o finansinė padėtis yra siaubinga.

„Kiek žinome, vaiko tėvas – įkalinimo įstaigoje, mergaitė gyvena pas mamą, ne pačios geriausios reputacijos namuose. Tėtis jos atsisakė, giminė – nusisuko. Ji buvo spaudžiama lėliuko atsikratyt, bet nesutiko darytis aborto, sakydama, kad gimdys ir augins, kaip galėdama. Taigi, merginai reikia pagalbos, ir bandome jos ieškoti“, – Sandrai pritarė jos mama.

Pasak jos, nėščioji – pernai baigusi mokyklą dvidešimtmetė.

Apie nėščios merginos problemas Sandra sužinojo palydėjusi mažesnę sesę į mokyklą ir pabendravusi su viena mokyklos mokytoja.

„Žinojom, kad ji laukiasi, bet nesitikėjom, kad situacija tokia prasta. Ji dabar gyvena su mama. Yra užsiregistravusi Darbo biržoje ir gauna vos 100 eurų per mėnesį. Todėl kilo mintis suburti žmones, kad kas kuo gali padėtų. Bent jau drabužėliais kūdikiui, sauskelnėmis. Nusprendėm bent truputį finansiškai prisidėti. Kadangi visi buvom labai draugiški, daug kas jau atsiliepė į pasidalijimą feisbuke. Kas pinigais žadėjo prisidėti, kas pavėžėti iki gydytojų, nes jai jau paskutinis mėnuo ir kas savaitę reikia iki Vilniaus pasitikrinti nuvažiuot“, – pasakojo Sandra.

Kaip teigia mergina, nėščiosios situacijoje gerai bent tai, kad ji turi stogą virš galvos. „Būtiniausiais dalykais kūdikiui bandysime pasirūpinti mes, tačiau iš ko ji gyvens – klausimas“, – neramu Sandrai.

R. Trumpickienė: ne mažiau svarbu padrąsinti būsimą mamą

Krizinio nėštumo centro konsultantė Rūta Trumpickienė šioje situacijoje akcentavo mamos palaikymo svarbą. „Būsimai mamai, kuri patiria didelių sunkumų, labai svarbus aplinkinių padrąsinimas, palaikymas“, – DELFI sakė ji.

Jeigu su bendraklase stipraus ryšio nebuvo, jaunuoliams gali būti sunku susitikti su nėščia bendraamže, tačiau, kaip pabrėžė R. Trumpickienė, verta išdrįsti, nes paprastas buvusių bendraklasių bendravimas, davimas suprasti, kad ji yra svarbi, nuo jos niekas nenusisuko – ne mažiau svarbus už finansinę paramą.

„Besilaukianti moteris galėtų pati kreiptis į mūsų centrą. Teikiame ne tik finansinę paramą, bet ir konsultacijas. Mamas lanko žindymo konsultantės, gimdyti palydi dulos, savanoriai mamoms padeda namuose. Jei neblogai jaučiasi, ji galėtų pas mus atvažiuoti pasikalbėti, kokios pagalbos reikėtų ar paskambinti mums, parašyti per feisbuką. Taip pat gali kreiptis žmonės, kurie žino apie besilaukiančias moteris, kurioms trūksta palaikymo. Svarbu, kad žmonės nepraeitų pro šalį, nebūtų abejingi“, – sakė konsultantė Rūta.

Moterų istorijos – vyrų laiškai

Tinklapyje neplanuotasnestumas.lt apstu tikrų moterų pasakojimų, kaip jos sprendė neplanuoto nėštumo problemas, kaip klostėsi pasirinkusiųjų abortą gyvenimai, kaip sekėsi nutarusioms gimdyti.

Viešoji įstaiga Krizinio nėštumo centras įkurtas padėti moterims, kurios išgyvena neplanuoto nėštumo krizę ir su ja susijusius sunkumus. Organizacija siekia vykdyti abortų prevenciją Lietuvoje ir rūpintis moterų psichine sveikata krizinio nėštumo metu bei pagimdžius.

Centro darbuotojai ir savanoriai teikia nemokamas specialistų konsultacijas, padedančias moterims priimti atsakingą ir informuotą sprendimą. Besilaukiančioms moterims, kurios dėl nelaukto nėštumo atsiduria sunkioje socialinėje, finansinėje ar psichologinėje padėtyje, teikiama tęstinė kompleksinė pagalba.

Taip pat teikiama pagalba poabortinės traumos atvejais, praradus vaikelį dėl persileidimo ar priešlaikinio gimdymo. Paskaitose centro lankytojai gali sužinoti apie žmogaus gyvybės vystymąsi įsčiose, aborto pasekmes vaiko, moters ir šeimos psichinei bei fizinei sveikatai.