Ketvirtadienį konservatoriai ir liberalai Seime susitiko išsiaiškinti santykių. Neoficialiai sakoma, kad Gintaras Steponavičius net atsiprašė G. Landsbergio dėl E. Gentvilo žodžių.

„Turėjome susitikimą, pasikeitėme nuomonėmis, mes pateikėme pasiūlymą, kad susitariame bendradarbiauti. Įtraukėm tas nuostatas, apie kurias kalbėjo E. Gentvilas, tai yra opozicijos lyderio rotaciją", - sako G. Landsbergis.

Politikas sako, kad dabar lauks Liberalų sąjūdžio reakcijos. Jis nesiėmė vertinti, kodėl liberalų frakcijos seniūnas E. Gentvilas nepatikliai reagavo į pirminį konservatorių pasiūlymą, kur nebuvo kalbama apie opozicijos lyderio rotaciją. „Bendravau taip, tarsi nieko nebuvo", - sakė G. Landsbergis jau po susitikimo su E. Gentvilu.

Pats E. Gentvilas ketvirtadienį ryte DELFI išdėstė visą veikimo chronologiją ir stebisi, kad G. Landsbergis nesupranta, kam liberalai nepritaria ir kas jiems nepriimtina.

Kaip viskas vyko pagal liberalus

Pasak E. Gentvilo, lapkričio 14 dieną konservatoriai Liberalų sąjūdžiui pateikė rašytinį pasiūlymą „Dėl opozicinių frakcijų bendradarbiavimo“. Dokumente buvo įrašyta, kad frakcijos susitaria opozicijos lyderiu patvirtinti G. Landsbergį.

„Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio frakcijos, veikdamos opozicijoje, dirbs, balsuos ir siūlys alternatyvias politines idėjas tiek derindamos savo veiksmus, tiek savarankiškai, vadovaudamosi savo partijų programomis bei vertybinėmis nuostatomis“, - rašoma dokumente.

Liberalams nepatiko platesnio pobūdžio siūlymas bendradarbiauti. Jie šiam susitarimui vienbalsiai nepritarė lapkričio 15 dieną, bet sprendimą dėl galimybės palaikyti G. Landsbergį šiam užimant opozicijos lyderio postą atidėjo.

Liberalai yra pasirengę tartis tik dėl opozicijos lyderio ir nori įtvirtinti draudimą G. Landsbergiui, jeigu jis taps opozicijos lyderiu, kalbėti liberalų vardu. Tokių situacijų jau pasitaikė po Seimo rinkimų, kai eidami kalbėtis dėl koalicijos su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga konservatoriai, liberalams nežinant, pareikalavo į koaliciją įtraukti Liberalų sąjūdį.

Eugenijus Gentvilas
Žodžiu liberalai konservatoriams išdėstė rotacijos pasiūlymą: kad per ketverius kadencijos metus 33 mėnesius opozicijos lyderio postą užimtų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas, 15 mėnesių – Liberalų sąjūdžio atstovas.

„Lapkričio 14 dieną mums pasiūlė sutarties projektą, lapkričio 15 dieną mes pasakėme, kad pasiūlytai bendradarbiavimo sutarčiai mes nepritariame. Sudarėme darbo grupelę iš G. Steponavičiaus, Vitalijaus Gailiaus ir manęs, informavome konservatorius, dvi dienas laukėme, bet, pasirodo, šnekamės tik per spaudą. Šiandien susitiksime pakalbėti. Mes nenutraukiame diskusijų šia tema“, - DELFI sakė E. Gentvilas.

Pasak politiko, rotacijos galimybė užimti opozicijos lyderio pareigas konservatoriams buvo įvardinta žodžiu, ne raštu.

Paklaustas, ar jam tai atrodo priimtina alternatyva, E. Gentvilas sako: „Man posto nereikia. Kaip aš sakau, jeigu kas nors nori būti opozicijos lyderiu, turi kalbėti su visa opozicija, o ne tik su ta, kuri jam patinka. Aš, jei turėčiau ambiciją eiti į opozicijos lyderius, kalbėčiau su visais, kurių vardu norėčiau kalbėti“.

G. Landsbergis: situacija keista

G. Landsbergis ketvirtadienį sakė, kad konservatoriai parengs naują susitarimo tekstą pagal pasiūlytą rotacijos formuluotę. Kodėl įvyko nesusikalbėjimas? „Negaliu atsakyti, keista situacija, reiktų klausti liberalų, kad jie geriau paaiškintų“.

Gabrielius Landsbergis, Andrius Kubilius
Remiantis Seimo Statutu, opozicijos lyderiu gali skelbtis opozicinės frakcijos arba frakcijų koalicijos seniūnas, jei frakcija ar koalicija vienija daugiau kaip 1/2 Seimo mažumai priklausančių Seimo narių.

Konservatoriai frakcijoje turi tik 31 Seimo narį, o Seimo mažumoje iš viso dirba 63 parlamentarai, įskaitant ir opozicija nepasiskelbusią Lenkų rinkimų akciją. Į Seimo mažumą įskaičiuojamos visos frakcijos, kurios nepriklauso Seimo daugumai.

Kadangi 31 narys niekaip nereiškia daugiau nei pusės nuo 63 parlamentarų (trūksta 1 Seimo nario), tai konservatorių frakcijos seniūnas, be Liberalų sąjūdžio (ar kitos frakcijos) paramos, niekaip negalėtų tapti opozicijos lyderiu.

Apsisvaidė replikomis

Nesusipratimų tarp konservatorių ir liberalų kilo trečiadienį, lapkričio 16 dieną. E. Gentvilas informavo DELFI, kad Liberalų sąjūdis nepritarė konservatorių pasiūlytam sutarties variantui dėl frakcijų koalicijos ir paminėjo keletą liberalams nepriimtinų niuansų.

Pirma, liberalai jau anksčiau yra sakę, kad nesijungs į jokius blokus su konservatoriais, antra, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, vykdydami konsultacijas su valstiečiais žaliaisiais dėl galimos koalicijos siekė kalbėti liberalų vardu, trečia, konservatorė Vilija Aleknaitė-Abramikienė yra pasakiusi, kad konservatoriai „pasiims liberalus“.

„Dėl ko mes turėtume tai daryti? Dėl to, kad konservatoriams reikia opozicijos posto?“ - klausė E. Gentvilas, drauge pripažindamas, kad Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turi teisę siekti opozicijos lyderio posto.

G. Landsbergis neslėpė nuostabos. Jis teigė nežinojęs apie liberalų sprendimą ir pasakojo, kad konservatorių frakcija svarstė liberalų pasiūlytą variantą, kad opozicijos lyderis turi rotuotis. Anot konservatoriaus, frakcija buvo nusiteikusi pozityviai.

Ar G. Landsbergis dar turi šansų tapti opozicijos lyderiu?

Nesudarius liberalų ir konservatorių frakcijos koalicijos, lieka tik teorinės galimybės užsitikrinti opozicijos lyderio postą. Seimo Statutas leidžia opozicijos lyderiu pasiskelbti didžiausios frakcijos seniūnui, bet ta frakcija vis tiek turi vienyti daugiau nei pusę Seimo mažumos atstovų.

Galimybės atsivertų dviem atvejais:

Pirma, jei į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakciją pereitų bent vienas Seimo mažumos atstovas (tuomet 32 būtų daugiau nei pusė nuo 63).

Antra, jei bent du Seimo mažumos atstovai pereitų pas valdančiuosius (tuomet 31 būtų daugiau nei pusė nuo 61).

Opozicijos lyderio pareigos nėra tik titulas. Opozicijos lyderis yra Seimo valdybos narys. Tai reiškia, kad jis tampa Seimo vadovybės atstovu, kartu su Seimo pirmininku ir jo pavaduotojais, gali naudotis tarnybiniu automobiliu su vairuotoju, tokiam asmeniui už naudojimąsi tarnybiniais telefonais kompensuojama 0,4 VMDU dydžio suma, opozicijos lyderio darbo užmokestis irgi didesnis.

Iki mokesčių darbo užmokestis opozicijos lyderiui sudaro 2923 Eur, po mokesčių – 2221 Eur.

Eilinio Seimo nario alga siekia 2531 Eur iki mokesčių ir 1923 Eur po mokesčių. Žinoma, darbo užmokestis dar gali priklausyti nuo stažo, vaikų skaičiaus.

Remiantis Seimo Statutu, opozicijos lyderis gali diskusijoje kalbėti be eilės, kaip ir prezidentas, Seimo pirmininkas ir ministras pirmininkas. Jis gali siūlyti nutarimus, o Seimo pritarimu ir įstatymus, svarstyti skubos tvarka. Opozicijos lyderis taip pat pasisako pirmas Vyriausybei pristačius programą, tokia pat tvarka taikoma ir Vyriausybei pristatant metinę veiklos ataskaitą. Opozicijos lyderis pats pirmas užduoda klausimus ir kiekvienos Vyriausybės valandos metu Seime.

DELFI primena, kad Seimo daugumą sudaro Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija, kurioje dirbs 59 Seimo nariai (56 laimėję, plius 3 pavieniai parlamentarai: Naglis Puteikis, Raimundas Martinėlis, Darius Kaminskas) ir Socialdemokratų frakcija iš 19 narių (17 socialdemokratų ir 2 „darbiečiai“).

Mažumoje dirbs Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (31 narys), Liberalų sąjūdis (14 narių), „Tvarka ir teisingumas“ (8 nariai), Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (8 nariai) ir 2 pavieniai parlamentarai: Linas Balsys ir Aušra Maldeikienė.