J.Burba Ukrainos ir Rusijos vadovams parašė laiškus, kuriuose praprašė pinigų ir pakvietė atvykti į "Žemaitijos suvažiavimą". Laiškuose V.Putinui, L.Kučmai, Rusijos premjerui Michailui Kasjanovui bei kitiems slavų šalių politikams žemaitis skundžiasi Lietuvos vyriausybe ir aukština Žemaitiją, rašo dienraštis "Klaipeda".

Dienraščio teigimu, pilname klaidų ir sunkiai suprantamų sakinių laiške žemaitis verslininkas teigia, jog žemaičiai sumušė mongolų ordą ir išgelbėjo Europą, todėl dabar "Europa neginčytinai skolinga mažiausiai dešimt milijardų eurų už išgelbėtą civilizaciją".

"Prašau mus viešai moraliai ir materialiai paremti, juolab kad Europos teismas mus palaiko dėl Žemaitijos ekonominės autonomijos atkūrimo", - rašo verslininkas laiške slavų šalių politikams, kuriuos taip pat pakvietė atvykti į rugsėjo mėnesį turintį įvykti "milijoninės tautos" suvažiavimą.

Vengdamas šalies saugumo pareigūnų, J.Burba siekė šiuos laiškus slapta išvežti iš Lietuvos ir išsiųsti juos svetima pavarde, tačiau pažįstamas klaipėdietis, iš pradžių sutikęs juos nuvežti į Maskvą, vėliau sumanymo atsisakė perkaitęs laiškus.

Dienraščio teigimu, patikrinę laiškus, VSD pareigūnai aptiko juose po du laikraščio "Žemaitijos parlamentas" numerius ir jau minėtą J.Burbos pasirašytą raštą. Pareigūnai teigė kol kas negalį pasakyti, ar šis J.Burbos raštas pažeidžia Lietuvos įstatymus, kursto separatizmo, šalies dalijimo nuotaikas.

Pasak VSD Klaipėdos apygardos skyriaus viršininko pavaduotojo Andrejaus Izotovo, Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija atsiuntė raštą, kuriame tvirtinama, jog "Siono išminčių protokolus" spausdinęs "Žemaitijos parlamento" laikraštis gali kurstyti nacionalinę nesantaiką.

"Protokolus" spausdinęs J.Burba gynėsi žydų įžeisti nenorįs.

"Mes išsamiai susipažinsime su atsiųsta medžiaga ir priimsime sprendimą. Koks jis bus, kol kas nežinau", - dienraščiui sakė A.Izotovas.