Pareigūnai sako yra pasiryžę konvojuoti krūtimi šešių mėnesių dukrelę maitinančią moterį iš policijos areštinės kameros iki jos vyro laikinos gyvenamosios vietos Lietuvoje ir atgal „iš karto, kai tik kils poreikis kūdikiui maitinti“.

Nutartį sulaikyti Vokietijoje, Bylefeldo mieste, su šeima legaliai gyvenančią keturių vaikų motiną ir uždaryti ją į areštinę, vos tik ji pasirodys Lietuvos respublikos teritorijoje, šių metų spalį buvo priėmusi bylą dėl sunkaus kūno sužalojimo nagrinėjanti Telšių rajono apylinkės teismo pirmininkė Vitalija Liauzginienė. Ji šiuo metu atostogauja.

Teismo posėdis dėl moteriai skirtos kardomosios priemonės pagrįstumo vyks gruodžio 28-ąją, 9 valandą ryto. Bylą nagrinės skubos tvarka paskirta Telšių rajono apylinkės teismo teisėja Stefanija Sakalauskienė.

Aiškinsis vaiko teisių apsaugos specialistai

Apie situaciją informuoti vaiko teisių apsaugos pareigūnai skėsčioja rankomis – teisės aktai neįpareigoja jų atstovauti suinteresuotos šalies teisėmis byloje, mat nei vienam iš tėvų nėra apribotos teisės į jų kūdikį.

Pasak Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos vyresniojo patarėjo Egidijaus Meilaus, situacija netipinė.

„Be abejo, institucijos teismo priimtą arešto nutartį turi vykdyti. Kiek ji pagrįsta ir adekvati situacijai, čia jau reiktų žiūrėti atskirai, įsigilinus į bylos dokumentus. Kita vertus, žmogiškai visi suprantame, kad tėtis krūtimi kūdikio nepamaitins“, - sakė vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovas.

Jis patikino, kad jo atstovaujama institucija „nagrinėtų šį atvejį“, jei bus toks poreikis ar skundas.

Uždarė į areštinę

Į policijos areštinę 42-ų metų Ligita Stirbienė buvo nuvežta iš karto, kai gruodžio 27-ąją pasirodė Telšių rajono apylinkės teisme.

Į teismą moteris su vyru Mindaugu Stirbiu ir 6-ų mėnesių dukrele bei pilnamečiu sūnumi Gyčiu Karpuškinu iš pirmosios santuokos atvyko vos pasibaigus kalėdinėms išeiginėms dienoms.

„Telšių apylinkės teisme nagrinėjama byla dėl kūno sužalojimo, kai mano žmonos tėvų namuose augęs taksų veislės šuo įkando jį paglostyti norėjusiai buvusiai mano brolio draugei į nosį.

Nors mes siūlėme padengti gydymosi išlaidas ir istoriją užbaigti susitaikymu, tačiau nukentėjusioji pusė nesutiko. Bylos nagrinėjimo metu mes su žmona gyvenome Vokietijoje, žmona laukėsi, nėštumas buvo sunkus, gydytojai keliones į Lietuvą, į bylos nagrinėjimą, buvo uždraudę.

Vėliau posėdis turėjo vykti kai dukrelei buvo vos pora mėnesių, o žmona dar nebuvo atsigavusi po itin komplikuoto gimdymo. Apie tai siuntėme Vokietijos medikų pažymas Telšių teismui, tačiau teisėja Liauzginienė nusprendė, kad mano žmona piktybiškai nelanko posėdžių ir priėmė nutartį ją suimti.

Parvykome į Lietuvą ir iš karto nuskubėjome į teismą, kad parodyti, jog niekur nesislapstome, ir kad nėra būtinybės tokiai griežtai kardomajai priemonei, bet vietoj teismo posėdžio ir kardomosios priemonės pagrįstumo nagrinėjimo mano žmona buvo uždaryta į areštinę. Buvo paaiškinta, kad teisėja iš karto nagrinėti bylą neturi laiko, o policija tik vykdo teismo nutartį“, - pasakojo sulaikytosios vyras Mindaugas Stirbys.

Telšių apylinkės teismo teisėja Stefanija Sakalauskienė teigė, kad antradienį, gruodžio 27-ąją, 14 valandą iš Telšių policijos komisariato gavo pranešimą apie sulaikytą paieškomą asmenį.

„Įstatymas numato, kad bylos posėdis turi būti sušauktas per 48 valandas nuo sulaikymo. Atsižvelgdama į aplinkybių visumą bei sulaikytosios padėtį, posėdį paskyriau kaip įmanoma greičiau, kitos dienos rytą. Per tą laiką turiu susipažinti su bylos medžiaga“, - sakė teisėja S. Sakalauskienė.


Svetimas šuo įkando į nosį

Istorija, dėl kurios telšiškė Ligita po 2016-ųjų metų Kalėdų atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje, prasidėjo dar 2014-ųjų liepą, per Ligitos ir Mindaugo Stirbių vestuves.

Vestuvių liudininkais oficialioje jungtuvių ceremonijoje turėjo būti jaunikio Mindaugo brolis ir jo tuometinė gyvenimo draugė Indrė B., vėliau tapusi bylos nukentėjusiąja.

Kol jaunikis važinėjo į gėlių saloną, o jaunoji darėsi šventinę šukuoseną grožio salone, pirmą kartą svetimuose namuose Telšiuose apsilankiusi būsimoji vestuvių liudininkė sumanė paglostyti čia augusį taksų veislės šunį Mikį.

„Ji tą šunį kalbino, vėliau bandė glostyti, tada jis pašoko ir norėjo matomai aplaižyti jai veidą, nes jis taip elgdavosi. Bet vietoj to, krimstelėjo į nosį“, - sakė įvykį matęs Ligitos Stirbienės sūnus Gytis Karpuchinas.

Vestuvių liudininkei vietoje puotos teko vykti į ligoninę. Iš viso, pasak M. Stirbio, byloje nustatyta, kad nedarbingumo pažymėjimą Indrė B. turėjo dvi savaites.

„Mes visą laiką domėjomės, kaip jos sveikata, siūliau padengti gydymo išlaidas ir sumokėti 1 tūkstančio eurų moralinės žalos kompensacijos, bet ji kreipėsi į policiją. Tiesą sakant, toks sutapimas, kad kreipėsi po to, kai mano brolis ją paliko“, - pasakojo Mindaugas Stirbys.
Pasak vyriškio, pirmą kartą Indrės B. skundą nagrinėję Telšių rajono policijos komisariato tyrėjai jokio baudžiamojo nusikaltimo neįžvelgė ir pasiūlė šalims aiškintis civiline tvarka teisme.

Tačiau Indrė B. tokį sprendimą apskundė ir tyrimas buvo pradėtas. Ligita Stirbienė buvo apkaltinta tuo, kad neužtikrino Mikio priežiūros ir tas savo namuose įkando čia viešėjusiai viešniai.
Žalą įvertino 7 tūkstančiais eurų

Pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį kaltinimai įvardinti kaip sunkus kūno sužalojimas dėl neatsargumo. Konstatuota, kad panelei Indrei B. buvo padaryta „nosies kairės šnervės kąstinė žaizda su kremzlės pažeidimu ir nosies odos bei minkštųjų audinių defektu, dėl ko nukentėjusiajai buvo nepataisomai subjaurota nosis“.

Patirtą žalą Indrė B. įvertino 7 tūkstančiais eurų.

„Niekas nekreipė dėmesio, kad veiksmas vyko mano žmonos tėvų namuose, kad tą šunį Ligita savo vardu įregistravo tik prasidėjus bylai, tam, kad nesudaryti bėdų tėvams. Tiesą sakant, tas šuo net nebuvo jų įsigytas, tiesiog žmonos tėvai pasigailėjo gatvėje rasto šuniuko ir jį priglaudė“, - sakė sulaikytosios Ligitos Stirbienės vyras Mindaugas Stirbys.

Kol vyko bylos nagrinėjimas, šuo Mikis susirgo vėžiu ir numirė, o antrą kartą ištekėjusi Ligita pastojo ketvirtą kartą.

„Kaltinimą byloje palaikiusi prokurorė žmonai skirtą kardomąją priemonę – pasižadėjimą neišvykti, sušvelnino, ir leido išvykti į Vokietiją iki teismo posėdžio. Tačiau mano žmonos nėštumas buvo sunkus, komplikuotas, Vokietijos medikai griežtai apribojo jos keliones. Gimdymas buvo sunkus, žmona dar neatsigavusi nei fiziškai, nei psichologiškai, nors jau praėjo pusė metų.

Per tą laiką vyko keturi teismo posėdžiai, kiekvieną kartą gavę šaukimą siuntėme medikų pažymas, prašymus, kad negalime atvykti iš Vokietijos. Spalio mėnesį teisėja Liauzginienė nusprendė, kad žmona piktybiškai vengia dalyvauti bylos nagrinėjime ir nusprendė už akių paskirti kitą kardomąją priemonę – areštą, nors mes niekur nesislėpėme, buvome nurodę tikslų savo gyvenamos vietos adresą Vokietijoje, jis nurodomas net teisėjos nutartyje. Vos tik žmonai ir kūdikiui tapo saugu leistis į kelionę, iš Vokietijos parvykę į Lietuvą iš karto prisistatėme į teismą“, - sakė sulaikytosios vyras M. Stirbys.

Jis sako net pagalvoti bijąs, kas būtų, jei trečiadienį teismas paliktų žmonai kardomąją priemonę ir skirtų suėmimą.

„Sausio 16-ąją man reikia grįžti į darbą Vokietijoje. Dukra – maitinama krūtimi. Žmona – policijos areštinės kameroje. Tokios tos tad mano šeimos šventės mūsų gimtinėje Lietuvoje. Toks jausmas, tarsi būtume mažų mažiausiai žmogų nužudę ir slapstęsi Europoje kelerius metus, taip visi šie įvykiai mane verčia jaustis. Gal verčiau reikėjo spjauti į viską ir tiesiog negrįžti? Juk Vokietijoje mes gyvenome ramiai – nei mūsų kas ieškojo, nei ką“, - sakė vyras.

Iš areštinės paleido

Po ką tik pasibaigusio Telšių rajono apylinkės teismo posėdžio, sulaikytosios Ligitos Stirbienės artimieji informavo, kad areštas moteriai panaikintas ir paskirta kita kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti.