Ši striptizo klubo reklama jau peržiūrėta daugiau nei 57 tūkst. kartų.

Tiesa, lyčių lygybės specialistai ją vertina itin neigiamai. Anot Lygių galimybių plėtros centro ekspertės Margaritos Jankauskaitės, problema slypi tame, kad seksualizuotas moters kūno išnaudojimas yra pernelyg natūralizuojamas ir romantizuojamas.

Vaizdo klipą galite pamatyti čia.

Lanko sporto klubą, universitetą, uždirba daug pinigų

Pristatydami filmuką jo kūrėjai teigia, kad jame – eilinė striptizo šokėjos darbo diena. Kartu jie siūlo pamatyti, kaip tokį darbą dirbanti mergina uždirba pinigus.

Kaip rodoma vaizdo filmuke, merginos diena prasideda 13 val. Ji pabunda gražiame ir prabangiame bute, papusryčiauja, pasportuoja.

Papietavusi mergina vyksta į universitetą, kur, kaip teigiama, studijuoja. Ruoštis darbui ji pradeda apie pusę 20 val. ir dirba iki 5 val. ryto. Vaizdo įrašo pabaigoje, įsėdusi į automobilį, mergina išskleidžia pluoštą pinigų – gautą uždarbį.

Susidaro įspūdis, kad ši mergina dirba kone svajonių darbą.

Vertinti reikėtų platesniame socialiniame kontekste

Savo ruožtu M. Jankauskaitė patikino, kad tokie vaizdo įrašai turėtų būti vertinami platesniame socialiniame kontekste.

„Jei mes gyventume visuomenėje, kur lyčių lygybė būtų tapusi realybe, kur nebūtų galvojama, kad moteris yra seksualinis objektas, kurio pagrindinė funkcija yra tenkinti vyrų įgeidžius, būtų suprasta, kad tai – laisvas objektas, kuris gali disponuoti savo seksualumu ir jį išreikšti, man atrodo, tai didelės problemos nesukeltų, tačiau mūsų konteksto atveju tokio pobūdžio klipai prisideda prie moters sudaiktinimo“, – patikino specialistė.

Anot M. Jankauskaitės, žinutes kuria kontekstai.

„Tu gali visiškai tą patį veiksmą patalpinti į kitą kontekstą ir gausi visiškai kitokią žinutę. Žinant kaip plačiai Lietuvoje yra paplitusi seksualinė prievarta prieš moteris, kaip mūsų aplinkoje klesti seksizmas – visi juokeliai, anekdotai, tokių klipų demonstravimas nėra gerai. Be to, jame tarsi pasakoma, kad toks darbas yra pačių moterų pasirinkimas. Jei jos vėliau patenka į kokią keblią ar žiaurią padėtį, kai koks vyras pradeda sakyti, kad „Jūs visos esate tokios“, „Pačios provokuojate“, peržengia ribą, kai ima smurtauti ar net žudo dėl seksualinių paskatų, kaip tada reaguoti“, – dėmesį į aktualią problemą atkreipė M. Jankauskaitė.
Margarita Jankauskaitė

Teturi vieną klausimą

Ji priminė ir istoriją, kai viena mergina buvo pagrobta, išžaginta ir sudeginta automobilio bagažinėje.

„Po tokių įvykių dalis Lietuvos visuomenės dar laikosi nuomonės, kad „Pačios kaltos, nes pačios provokuoja“. Man atrodo, kad tokie klipai formuoja kultūrinę nuostatą tarsi nieko tokio blogo nenutiko. Kontekstas yra labai svarbus, o šiuo atveju jis nėra palankus“, – patikino specialistė.

Ji tikina pastebėjusi, kad Lietuvoje vyrauja dvigubi standartai. Vyro seksualumas yra traktuojamas kaip pasirinkimas ir saviraiška, o moters – kaip objekto, kuris turi aptarnauti.

„Jei anksčiau dar būdavo aiškiai pasakoma, kad tai nėra pasirinkimas, tai dabar viskas pateikiama taip, kad esą pati moteris laisvanoriškai pasirenka būti tik seksualiniu objektu tam, kad galėtų tenkinti vyro fantazijas“, – pastebėjo M. Jankauskaitė.

Ji tikino sukūrusiems šį vaizdo filmuką teturinti vieną klausimą: „Ar jie norėtų, kad tokį darbą dirbtų jų dukros?“.

Atsakymo į šį klausimą ir platesnio komentaro iš striptizo klubo atstovų DELFI gauti kol kas nepavyko. Telefonu atsiliepusi minėto striptizo klubo buhalterė paaiškino, kad klubo vadovas kol kas miega ir patarė jam paskambinti po pietų.