„Prognozuodami orus remiamės JAV mokslininkų sudaromomis prognozėmis, kurios nėra labai patikimos, tačiau kol kas atrodo, kad pavasaris bus šiltesnis nei įprastai“, – DELFI komentavo klimatologas Justinas Kilpys.

Pasak Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos specialisto, ateinantis vasario mėnuo dar žiemos, tačiau jo temperatūra numatoma iki trijų laipsnių aukštesnė už normą. Kovas taip pat prognozuojamas šiltesnis, nei įprastai, tačiau jau tik vienu laipsniu.

„Kovo mėnesio vidutinė temperatūra Lietuvoje – kiek aukščiau nulio, tad šiemet gali siekti vieną laipsnį šilumos. Tačiau kovas vis viena labiau žiemos, nei pavasario mėnuo, net jei šiems metams prognozuojamas kiek šiltesnis, nereikėtų tikėtis, kad kovo 1 dieną ateis pavasaris“, – sakė J. Kilpys.

Justinas Kilpys

Ankstyvos Velykos – baltos ar šlapios?

Baltos ar šlapios bus Velykos, kurias šiemet švęsime gana anksti, kovo 28 dieną, J. Kilpiui tiksliau prognozuoti sunku.

Kaip prisimena skaitytojai, vienais metais visą žiemą nekrito sniegas, o prisnigo tik per Užgavėnias, Velykos baltumu priminė Kalėdas.

Pasak DELFI pašnekovo, taip gali nutikti ir šiemet: „Pasakyti, koks bus oras per Velykas – anksti, tačiau Lietuvoje nieko netikėto, kad sninga kovo pabaigoje ar balandį. Velykos yra kilnojama šventė, tad jei išpuola kovo mėnesį – didesnė tikimybė, kad pasnigs, nei balandį, nors ir šio mėnesio viduryje pasitaiko sniego, kuriuo nereikėtų labai stebėtis“.

Dar sulauksime žiemos

Klimatologai pavasarį skelbia, kai vidutinė paros temperatūra peržengia nulį. Pasak J. Kilpio, mūsų šalyje klimatologinis pavasaris paprastai prasideda pajūryje – Klaipėdoje, kovo pirmą savaitę. Vėliausiai pavasaris ateina į Šiaurės Rytų Lietuvą – Ignaliną ir tai paprastai atsitinka po kovo 20 dienos.

„Taigi, galima sakyti, kad nuo Klaipėdos iki Ignalinos pavasaris keliauja apie tris savaites“, – sakė J. Kilpys.

Kaip pabrėžė klimatologas, pavasario nereikia tikėtis dabar. Prasidėjęs atlydys baigsis ir dar sulauksime žiemos: „Žiemą atlydžių Lietuvoje dažnai pasitaiko ir nereikia stebėtis, kad vieną savaitę šilčiau, sniegą „nuleidžia“, o paskui grįžta žiema. Taip pat nereikia tikėtis, kad kalendorinis pavasaris sutaps su klimatologiniu ir kovo 1 dieną prasidės pavasariški orai“.