„Manau, kad rinkimų rezultatų paskelbimas iš esmės antrą ar trečią valandą nakties turėtų būti priimtinas visuomenei, nes ankstesnis suskaičiavimas gali būti pavojus dėl pernelyg skubiai skaičiuotų rezultatų padarytų klaidų“, - per spaudos konferenciją Seime pirmadienį sakė Z.Vaigauskas.

Jis pažymėjo, jog didžiosios dalies rinkėjų valia buvo aiški jau 2 val. nakties, o kai kurios apylinkės užtruko skaičiuoti dėl objektyvių priežasčių.

“Kai kurios apylinkės ilgiau skaičiavo dėl objektyvių priežasčių, V.Sirokomlės apylinkėje balsavo labai daug rinkėjų, kurie nedeklaravo gyvenamosios vietos, taip pat iš kitų rinkimų apylinkių, Gedimino apylinkėje, jūs žinot, vienu adresu yra užregistruota labai daug rinkėjų“, - sakė VRK vadovas.

„Mes kokių nors sutrikimų neturėjom ir, mano supratimu, rinkimų rezultatus paskelbėm pakankamai greitai. Norėt, kad juos paskelbtume iki rinkimų apylinkių užsidarymo, būtų neįmanoma, o kai turime dideles rinkimų apylinkes, ir stebėtojai paprašo balsų perskaičiavimo ar komisija nori pati perskaičiuoti, tai užima laiko. Manau, kad esam pasiekę maksimaliai trumpiausią laiką, per kiek galime suskaičiuoti rinkėjų balsus, kai skaičiuojama rankomis“, - kalbėjo Z.Vaigauskas.

Pasibaigus prezidento rinkimų pirmajam turui rezultatai lėmė, kad po dviejų savaičių kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais vyks antrasis turas, kuriame varžysis du daugiausiai balsų surinkę kandidatai - dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė ir socialdemokratų kandidatas europarlamentaras Zigmantas Balčytis.

Kaip spaudos konferencijoje pirmadienį Seime sakė Z.Vaigauskas, galutiniai rezultatai neturėtų keistis, nes skundų, kurie galėtų turėti reikšmės rinkimų rezultatų nustatymui, nėra, ikiteisminių tyrimų dėl pažeidimų nepradėta.

Antrosios kadencijos siekianti prezidentė D.Grybauskaitė surinko daugiausia balsų sekmadienio rinkimuose, tačiau jai neužteko balsų būti išrinktai jau pirmajame ture, kaip 2009-aisiais. Po dviejų savaičių vyksiančiame antrajame rinkimų ture D.Grybauskaitė varžysis su socialdemokratų kandidatu Z.Balčyčiu.

Už D.Grybauskaitę balsavo 45,89 proc. rinkėjų, o Europos Parlamento narį Z.Balčytį palaikė 13,63 proc. rinkimuose dalyvavusių Lietuvos piliečių, rodo išankstiniai Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys, suskaičiavus visus rinkėjų balsus.

Trečias sekmadienio rinkimuose liko Darbo partijos atstovas, Seimo narys Artūras Paulauskas, surinkęs 12,02 proc. balsų. Nepriklausomas kandidatas Seimo narys Naglis Puteikis gavo 9,33 proc., Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis - 8,23 proc., Vilniaus meras Artūras Zuokas - 5,22 proc., Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, Ignalinos rajono meras Bronis Ropė - 4,15 proc. balsų.

Rinkėjų aktyvumas siekė 52 procentus.

Lietuvos prezidentas renkamas penkeriems metams.