Vilniaus rajono savivaldybė ketvirtadienį dirbo iki 23, Vilniaus miesto – iki 22 valandos vakaro, kauniečiai baigė 21 val. Kitur didelių eilių nebuvo, bet Druskininkuose, kiek girdėjau, vienu metu buvo didesnis žmonių antplūdis. Matyt, visi vadovaujasi vienu grafiku, vienu metu ateina balsuoti. Aišku, tada tenka pastovėti tose eilėse“, – sakė jis.

Stebi rekordinį aktyvumą

Tačiau, Z. Vaigausko teigimu, didelis rinkėjų aktyvumas stebimas ne tik Vilniuje, bet ir visoje Lietuvoje.

„Išankstinio balsavimo sąrašuose turime užsiregistravusius 180 tūkst. rinkėjų – tai tie, kurie atėjo į savivaldybes, balsuos namuose ir paštuose. Tai skaičiai tokie – 180 tūkst. visoje Lietuvoje, daugiau nei 76 tūkst. – savivaldybėse, 82 tūkst. – namuose, 20 tūkst. – spec. paštuose, dar žmonės užsienyje. 7,2 proc.“, – įvertino jis.

Tuo metu išankstiniame balsavime 2012 m. Seimo rinkimuose, prisiminė Z. Vaigauskas, rinkėjų aktyvumas buvo vos 5,5 proc. Tuomet balsavo 141 tūkst. žmonių.

„Rinkėjų šiemet daugiau 40 tūkstančių. Rekordinio aktyvumo buvo ir prezidento rinkimai“, – dėstė jis.

Siūlo dvi išeitis

Anot Z. Vaigausko, išvengti eilių prie balsadėžių galima keliais būdais. Jo teigimu, didinti darbuotojų skaičių balsavimo vietose – ne išeitis, reikia arba kurti daugiau balsavimo vietų, arba užtikrinti galimybę balsuoti elektroniniu būdu.

„Vilniaus miesto ir rajono savivaldybių patalpos jau per mažos yra. Bet plėsti nelabai stipriai padės, labai sunku prognozuoti. Į vienus rinkimus ateina 5 tūkstančiai, į kitus, kaip dabar, mano vertinimu, Vilniaus mieste atėjo daugiau nei 23 tūkst. žmonių, nors balsavo mažiau – dalis balsavo Vilniaus rajono savivaldybėje“, – tikino jis.

VRK pirmininkas priminė, kad iki 2004 m. balsuoti buvo galima 900-yje paštų. Jis siūlo apsvarstyti grąžinti šią galimybę.

„Kitas variantas būtų pereiti prie šiuolaikinių technologijų – internetinis balsavimas, gal užsiregistravus asmeniškai komisijoje, kad tikrai noriu balsuoti, išspręstų eilių klausimą daug radikaliau. Kitų metodų, kaip lengvai srautus suvaldyti, aš neįsivaizduoju“, – pripažino jis.

Neigia, kad eilės buvo prie lakštų spausdinimo

Z. Vaigauskas tikino nemanantis, kad eilės susidarė dėl to, kad žmonės balsavimo vietose dar turėjo atsispausdinti ir išankstinio balsavimo lakštus. Buvo teigiama, kad rinkėjai turi stovėti dvejose eilėse – ir prie spausdintuvų, ir prie balsavimo kabinų.

„Ne, kalti ne lakštai. Stovėti prie lakštų Vilniaus mieste ir kitose karščiausiose vietose reikėjo daug trumpiau. Kitą kartą gal specialiai lakštų išdavimą kiek lėtindavo dėl paprastos priežasties – eilių prie balsavimo kabinų. Jas statė ir statė, kol tik vietos turėjo“, – pasakojo VRK atstovas.

Jo teigimu, jei žmonių būtų buvę paprašyta balsavimo lakštus atsispausdinti namuose, kiekvienas jų daugiausiai būtų sutaupęs vos 5-10 minučių.

„Didžiausia problema – dėl biuletenių išdavimo“, – pripažino jis.

Prakalbo ir apie sekmadienį

Z. Vaigauskas neslėpė kiek su įtampa laukiantis sekmadienio – tikrosios balsavimo dienos. Tačiau jis aiškino besitikintis, kad viskas bus gerai.

„Sekmadienį komisija turės daug darbo, reikės skaičiuoti biuletenius, kuriuos gaus vokuose. Neaišku ir kiek rinkėjų ateis. Nemanau, kad iki šiol balsavo visi tie, kurie norėjo. Manau, ir rinkimų dieną stebėsime didesnį aktyvumą, lyginant su ankstesniais rinkimais“, – sakė jis.

Tačiau įstatymas, aiškino Z. Vaigauskas, nenumato galimybės padidinti rinkimo komisijų narių skaičių. Jo teigimu, mažesnėse komisijose bus ne mažiau nei 5 darbuotojai, didesnėse dirbs ir po 14-15 žmonių.

„Tiesiog tie žmonės, kurie yra rinkimų komisijose, turės sparčiau suktis“, – ragino VRK pirmininkas.

Komisijų nariai nusiteikę skeptiškai

Kartu jis aiškino pasirūpinsiantis tuo, kad atsirastų daugiau balsavimo kabinų, kad rinkėjams nereikėtų laukti prie jų.

„Tačiau komisijos nelabai nori mūsų klausyti: „Ką Jūs, rinkėjai neateis“ ir visa kita. Bet mes galvojame, kad tuo reikėtų pasirūpinti“, – įsitikinęs Z. Vaigauskas.

Jo teigimu, šiemet bus ir naujovių. Pagrindinė – kiekvieno reitingavimo balsas bus skaičiuojamas kompiuteriu, tai esą procesą turėtų pagreitinti 4 kartus.

„Norime, kad niekam nekiltų abejonių, kad skaičiuota tinkamai“, – sakė jis.

Sociologų spėjimai nepasitvirtino

Z. Vaigausko teigimu, prieš rinkimus sociologai tvirtino, kad jie bus neaktyvūs. Tačiau, kaip matyti, yra visiškai priešingai.

„Rinkimai aktyvūs, informacijos daug. Visi susidomėję rinkimais, nori pareikšti savo nuomonę. Mes džiaugiamės“, – neslėpė VRK atstovas.

Tačiau kodėl aktyvumas išaugo, aiškinti jis tikino nenorintis. Tai daryti jis sakė paliekantis politologams, be to, mano, kad ieškoti atsakymo į šį klausimą dar kiek anksti.

Pažeidimų kol kas – labai mažai

„Toks didelis aktyvumas, atsimenu, buvo 2004 m., kai buvo leidžiama iš anksto balsuoti 900 paštų 10 dienų. Tuomet aktyvumas buvo net 10 proc. Deja, kai kurie kandidatai, partijos, tai sugadino, nes imta aktyviai papirkinėti rinkėjus. Tuomet įstatymo leidėjas nusprendė riboti vietų, kur galima balsuoti, skaičių, leisti balsuoti tik savivaldybėse“, – prisiminė jis.

Pasak Z. Vaigausko, dabar VRK komisija gauna daugiausiai pranešimų dėl agitacinės tvarkos pažeidimų, labai mažai – dėl įtarimų papirkimu.

„Daugiau nerimo kelia išankstinis balsavimas senelių, globos namuose. Ten netinkamai elgiamasi, apygardų komisijoms net pavedėme nagrinėti klausimą, ar nereikėtų perbalsuoti 1-2 vietose. Tačiau gal paštininkas padarė klaidą, reikia patikrinti, nenoriu sakyti konkrečiai“, – sakė VRK pirmininkas.

Aktyvumas – rekordinis

DELFI primena, kad Seimo rinkimuose per pirmas dvi išankstinio balsavimo dienas jau balsavo per 87 tūkst. žmonių – 24 tūkst. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2012-ųjų rinkimuose

Iš viso per trečiadienį ir ketvirtadienį savo valią pareiškė 87 tūkst. 278 rinkėjai arba 3,5 proc. visų rinkėjų. Iš jų per 75 tūkst. balsavo iš anksto savivaldybėse, beveik 12 tūkst. – specialiuose paštuose ir dar beveik 300 rinkėjų namuose. Tuo tarpu per praėjusius Seimo rinkimus tuo pačiu laikotarpiu balsavo per 63 tūkst. arba 2,47 proc. nuo visų rinkėjų, apie 50 tūkst. išankstiniame balsavime savivaldybėse ir apie 13 tūkst. specialiuose paštuose. Balsavimas iš anksto jau baigėsi, o specialiuose paštuose ir namuose tęsiamas. Specialiuose paštuose balsuoja esantieji sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos ar globos įstaigose arba atliekantieji karo tarnybą, taip pat esantieji sulaikymo ir įkalinimo įstaigose.

Rinkimų dieną sekmadienį balsavimas rinkimų apylinkėse prasidės 7 ir baigsis 20 valandą.

Pažiūrėti rinkėjų aktyvumą balsuojant iš anksto galima pažiūrėti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (443)